Czech Open 2015

26.04.2015 08:26

V sobotu 25. dubna se hrál největší Český Stiga hokejový turnaj a poslední ze čtyř Super Series sezóny Czech Open 2015,  turnaje se zúčastnilo 115 hráčů z 11 zemí světa (Rusko, Česko, Švédsko, Velká Británie, Maďarsko, Chorvatsko, Slovensko, Litva, Lotyšsko, Finsko a Německo).  Podle světového žebříčku byly největšími favority Ruští hráči Alexey Titov (10. ve světovém žebříčku). Andrey Voskoboynikov (14), Mikhail Shaskov (17), dalšími favority byly nejlepší Čeští hráči jako Patrik Petr (22), Petr Tměj (28), Lukáš Turoň (40), Jan Dryák (41) a Zdeněk Matoušek ml. (50). Turnaj nebyl obsazen mnoha dobrými hráči, a proto jediná změna, která se v TOP 10 světového žebříčku mohla stát bylo to, že Titov se mohl v případě vítězství posunout na 9. místo. Zato zajímavý byl souboj o celkové pořadí World Tour: S neúčastí Atise Silise a Yanise Galuza je jasné, že ve World Tour obsadí 1. místo Yanis Galuzo a 2. Atis Silis, ale o 3. místo, které momentálně drží Maxim Borisov, se svedl boj. Šance překonat Borisovových 520 bodů mělo hned 7 hráčů, ale neměli to vůbec jednoduché, konkrétně to byli: Čech Jan Dryák (341 Bodů – součet dvou nejlepších turnajů ve World Tour| alespoň 4. místo aby dosáhl potřebného počtu bodů), Rus Andrey Voskoboynikov (340|3.), Ruský junior Mikhail Shashkov (339|3.), druhý Čech Petr Patrik (337|3.), Rusové Arseniy Stolyarov (332|2.) a Dmitriy Belavin (323|1.) a Švéd Markus Nilsson (321|1.). Připomínám, že naposledy byl Čech v top 3 World Tour v sezóně 2009/2010, tehdy Petr Tměj obsadil 1. místo. Další hráči mají teoretické šance na TOP 10 ve World Tour: Alexey Titov, Krill Storchak, Simon Thomas, Yuriy Prostakov a David Šmíd, velmi teoretické šance mají i Petr Tměj a Zdeněk Matoušek ml (ti by potřebovali uspět jak na Czech Open, tak na některém turnaji z posledních tří ve World Tour a navíc doufat ve schodu s vývoji ostatních zápasů).

V první fázi se všichni hráči rozdělili do šesti skupin po 19 nebo 20 hráčíchz nich postupovalo prvních osm do dvou finálových skupin po 24. V první skupině zvítězil Alexey Titov o jediný bod před Filipem Hamáček, v druhé skupině byl nejlepší Andrey Voskoboynikov také o jeden bod před Markusem Nilsonem. Ve skupině číslo 3. zvítězil bez ztráty bodu! Zdeněk Matoušek ml. druhý skončil se ztrátou celých šest bodů Mikhail Shaskov. Ve skupině 4 zvítězil Ruský veterán Dmitry Belavin, druhý skončil Patrik Petr, v 5. skupině zvítězil bez porážky Petr Tměj, o dva body za ním skončil Jan Dryák. V poslední skupině zvítězil Arseniy Stolyarov, protože měl lepší skóre než druhý Lukáš Turoň. Pokud se podíváme na světový žebříček nejvýše postavení hráči, kteří nepostoupili, byli Češi Antonín Šurýn (202. ve světovém žebříčku|9. ve skupině 3), Tomáš Waclawek (207|14|4), Jakub Sládek (211|11|5). Naopak překvapením byli Švéd Martin Lunden (299|6|5), Němec Thomas Haussknecht (333|7|3) a Chorvat Marko Curkovic (396|5|5).

Odpoledne se nejlepší hráči rozdělili do dvou finálových skupin po 24 utvořených podobně jako v Norsku na skrz skupinami. Ve finálové skupině A1 zvítězil Švédský reprezentant Markus Nilsson s 38 body, druhý skončil Zdeněk Matoušek ml., přímí postup do osmifinále vybojovali také Rusové Alexey Titov a Arseniy Stolyarov. V druhé skupině zvítězil Petr Tměj, stejně bodů měl Michal Hvižd a obod třetí skončil Filip Hamáček, poslední přímé postupové místo do osmifinále vybojoval Andrey Voskoboynikov. Do finálové 24 Play-off nepostoupili například Kryštof Lebl, Pavel Plešák, nebo Yuriy Prostakov, do Play-off postoupili i dva hráči třetí stovky světového žebříčku Litevec Simonas Pleikys (243) a Chorvat Kristijan Curkovic (203).

V prvním kole Play-off téměř vždy postoupili lepší hráči ze skupiny a to: Kryštof Herold, Jan Dryák, Lukáš Turoň, Stanislav Kraus, Miroslav Černoch, Petr Patrik a Mikhail Shaskov, jen v jediné sérii zvítězil horší ze skupiny a to Simonas Pleikys, který porazil 4:3 na zápasy Daniela Matýska. V osmifinále v pěti případech zvítězili lepší hráči ze skupin: Markus Nilsson, Andrey Voskoboynikov, Michal Hvižď, Zdeněk Matoušek ml. a Petr Tměj, v sérii mezi Lukášem Turoněm a Alexeyem Titovem skončila 4:0 pro Turoně, Filip Hamáček vypadl po sedmi zápasovém souboji s Patrikem Petrem a Arseniy Stolyarov prohrál s MIkhailem Shaskovem 0:4 na zápasy- Čtvrtfinále dopadlo následovně Markus NIlsson : Andrey Voskoboynikov 1:4, Lukáš Turoň : Michal Hvižď 4:3, Zdeněk Matoušek ml. : Patrik Petr 0:4 a Mikhail Shaskov : Petr Tměj 4:2. Do semifinále se tedy dostali tři hráči bojující o 3. místo ve World Tour Petrik Petr se utkal s Mikhail Shaskov a Andrey Voskoboynikov s Lukášem Turoňem. V první sérii zvítězil Mikhail Shaskov 4:2 na zápasy a druhou sérii vyhrál Lukáš Turoň 4:1 a tak boj o třetí místo ve World Tour vyhrál Mikhail Shaskov. v zápase o 3. místo zvítězil Andrey Voskoboynikov 3:2 na zápasy. Ve finále se utkali Lukáš Turoň a Mikhail Shaskov ti se v loňské sezóně setkali v osmifinále a zvítězil Shaskov 4:3 na zápasy, letos zvítězil také Shaskov tentokrát 4:2 na zápasy a vyhrál svoji první Super Series.

World Tour tedy vyhrál Rus Yanis Galuzo (580 bodů), druhý skončil Lotyš Atis Silis (564), třetí Mikhail Shaskov (539), čtvrtý Andrey Voskoboynikov (525), pátý Maxim Borisov (520), šestý Fin Kevin Eriksson (519), sedmý Patrik Petr (517) a osmý Jan Dryák (508) devátý Lotyš Valts Smagars (505) a poslední místo v desítce obsadil Rus Arseniy Stolyarov (500). Na turnaji obsadil krásné druhé místo Lukáš Turoň. Další velký turnaj bude mistrovství světa konané od 13. do 14. Června v Petrohradě titul bude obhajovat Atis Silis zatím nashledanou

Stiga 7