EuroLeague 2003-2004

17.04.2015 18:59

V sezóně 2003/2004 vznikla pod názvem EuroLeague, první mezinárodní série STIGA hokejových turnajů. Série měla sjednotit turnaje nejlepších šesti národů na mistrovství světa týmů 2003 tedy Švédska, Norska, Finska, Česka, Ruska a Lotyšska. V každém turnaji dostal první 150 bodů. Body dostalo ještě dalších 99 hráčů. Na konci se každému počítaly jen 3 nejlepší turnaje.

Prvním turnajem bylo Helsinky Open 2003 jediný turnaj, který byl založen jen pro EuroLeague. Turnaje se účastnilo 87 hráčů z 6 zemí. První tři místa obsadily, tři hráči z top desítky nečekaně zvítězil domácí Kristian Iso-Tryykari a ujal se vedení série, za ním skončily favorizování Švédové Daniel Wallen a Peter Ostlund.

Druhým turnajem bylo Oslo Open poprvé konané v roce 1997. Turnaje se účastnilo 65 hráčů z 5 zemí. Pořadí bylo podobné jako na Helsinky Open, ale bez účasti Kristiana Isa-Tryykariho skončili první dva Švédi Daniel Wallen a Peter Ostlund. Třetí skončil, domácí Jarle Eide. Celkové pořadí po dvou turnajích bylo Daniel Wallen 290 bodů, Peter Ostlund 270 bodů a třetí Dmitry Petrov z Ruska s 220 body.

Série Pokračovala turnajem Riga Cup pořádaném od roku 2000. Ze 124 účastníků ze 7 zemí byl nejlepší světový hráč číslo jedna Švéd Hans Osterman. Druhý skončil jeho krajan Pontus Eriksson a třetí Fin Mikko Kaariainen. Turnaj se nepovedl prvním dvou z průběžného pořadí Peter Ostlund skončil pátý a Daniel Wallen až šestý. Celkové pořadí zůstalo nezměněno Daniel Wallen 408 bodů, Peter Ostlund 390 bodů a Dmitry Petrov 318 body.

Poté byl na řadě nejstarší z turnajů v sérii Swedish Championships. Tento turnaje se hrál poprvé už v roce 1983. Turnaje se zúčastnilo 143 hráčů z 8 států. Nejlépe si opět vedl Hans Osterman, druhý skončil Peter Ostlund a švédské stupně vítězů doplnil Lars Fridell. Vedoucí muž série se turnaje nezúčastnil a tak se do vedení dostal Peter Ostlund s 410 body a sérii vedl bez jediného vítězství, druhý byl Daniel Wallen 408 bodů a na třetí místo se dostal druhý z Rigy Pontus Eriksson s 385 body.

Turnaj Moscow Cup poprvé konaný v roce 2001. Byl bez účasti švédů asi nejhůře obsazeným turnajem sezóny EuroLeague. I přesto sem přijelo 113 hráčů ze 7 zemí. Rusko bylo před začátkem sezóny nejhorším státem, který dostal turnaj a němci měli v této době Stiga hokej na lepší úrovni než rusové. Rusové však za rok prošly velkým zlepšením, před sezónou byl nejlepší rus 88 ve světovém žebříčku Alexey Titov, ale v době turnaje už byl nejlepší Alexey Zaharov, když byl na 5 místě v žebříčku a byl tak jediný z top deset na turnaji. Ale na turnaji skončil až pátý. Turnaj vyhrál o rok mladší Ivan Zaharov druhý skončil Alexey Shastov a třetí již zmiňovaný Alexey Titov. Díky neúčasti švédů se pořadí prvních tří ani o bod nezměnilo.

Finále série se hrálo v Plzni na Turnaji Czech Open konaném od roku 2003. Turnaje se zúčastnilo 126 hráčů z 10 států což, je nejvíc ze všech turnajů. O celkové pořadí bojovaly především Hans Osterman a Alexay a Ivan Zakharov. Oba Rusové se teoreticky mohly dostat na třetí místo Alexey v případě vítězství,  Ivan Dokonce i v případě prohry ve finále. Jejich šance však prakticky kazil největší favorit turnaje Hans Osterman, který by celou sérii vyhrál, pokud by skončil od 1 do 9 místa a tím by připravil oba rusy o umístěný v top 3. Hans Osterman žádné překvapení nedopustil a už po vítězství v osmifinále měl vítězství v EuroLeague jisté a nakonec i zvítězil. Druhý skončil Alexay Zakharov  a třetí Švéd Richard Sjostedt. Celkové pořadí tedy bylo následovné EuroLeague se v sezóně 2003/2004 účastnilo 508 hráčů.