EuroLeague 2004-2005

17.04.2015 19:11

Druhá sezóna EuroLeague už nebyla úplně evropskou soutěží, protože do kalendáře přibyl americký turnaj Boston Chalenge konaný od roku 2003. Bodování zůstalo nezměněno.

Série začala stejně, jako před rokem v Helsinkách mezi 78 účastníky ze 7 zemí byl nejlepší domácí Roni Nuttunen, který byl bez účasti nejlepších švédů i největším favoritem turnaje. Druhý skončil jeho krajan a loňský vítěz Kristian Iso-Tryykari třetí skončil rus Ivan Zakharov.

Druhý díl série se hrál v Rize. Na turnaj přijelo 106 hráčů z 6 zemí. A výsledek byl podobný jako ve Finsku, vyhrál nejlepší domácí hráč Edgars Caics. druhý a třetí skončili zase Kristian Iso-Tryykari a Ivan Zakharov. Bez účasti Roni Nuttunena se do čela dostal dvakrát druhý Kristian Iso-Tryykari s 280 body, druhý byl dvakrát třetí Ivan Zakharov s 260 body a třetí byl rus Anton Gladkoborodov s 232 body.

Třetí turnaj se konal v Oslu. Turnaje se zúčastnilo pouze 55 hráčů z 6 zemí. Na turnaj nepřijely ani první dva z průběžného pořadí. Turnaj vyhrál jediný účastník turnaj z top desítky Švéd Petter Bengtsson druhý skončil rus Alexey Titov a třetí nor Tore Lie. Celkové pořadí po třech turnajích ovládali rusové, protože čtyři byly zatím na všech třech turnajích a tak měli v celkovém pořadí bez výraznějšího úspěchu první čtyři hráče Dmitriy Petrov 353 bodů, Anton Gladkoborodov 320 bodů, Yanis Galuzo 310 bodů a Alexey Shastov 296 bodů.

Čtvrtý turnaj byl v sezóně nejkvalitněji i nejpočetněji obsazeným. Účastnila se ho kompletní top desítka a také dalších 183 hráčů z 11 států. Turnaj vyhrál Daniel Wallen jako světová dvojka a také třetí z loňské EuroLeague, druhý skončil rus Alexey Zaharov a třetí Švéd Finn Fries. Světová jednička Hans Osterman skončil až pátý. Do čela průběžného pořadí se vrátil Kristian Iso-Tryykari s 398 body, na druhé místo se vrátil  Ivan Zakharov s  374 body a na třetí klesl Dmitriy Petrov, kterému zůstalo jen 353 bodů.

Moskvu navštívilo 140 hráčů z 8 zemí a nejlepší byl opět Daniel Wallen, druhý byl zase Alexey Zaharov a třetí vítěz z Rigy Edgars Caics. Celkové pořadí se moc nezměnilo první stále Kristian Iso-Tryykari s 398 body, na druhém místě si o 11 bodů pomohl Ivan Zakharov a měl už 385 bodů a na třetí místo se dostal jiný rus Alexey Titov s 374 body.

Dalším turnajem byla novinka v Bostnu na turnaj však kromě 55 Američanů a Kanaďanů přijeli jen čtyři Evropané a to tři Švédi, kteří skončili na prvních třech místech a čtvrtý Čech Vladimír Kraus.  Turnaj vyhrál Pontus Eriksson, druhý skončil Jorgen Sundqvist a třetí Niclas Hansen. V celkovém pořadí se stala jedna velká změna jelikož vítězství dostalo Pontus Eriksson na druhé místo s 391 body mezi Kristian Iso-Tryykari s 398 body a Ivan Zakharov s 385 body.

Poslední turnaj Czech Open na rozdíl od minulé sezóny o vítězi nerozhodoval. Turnaje se účastnilo jen 89 hráčů ale z 10 zemí. Mezi nimi však nikdo kdo by mohl zasáhnout do celkového pořadí. Turnaj se tak rozhodoval mezi nejlepšími Čechy a vítězství si připsal Lukáš Turoň, druhý skončil Jan Dryák a třetí Stanislav Kraus. Celkové pořadí tedy zůstalo v celé top deset nezměněno a sezóna 2004/2005 skončila takto: (turnajů se účastnilo celkem 584 hráčů):