Helsinky Open 2014

19.10.2014 08:49




Pátý turnaj ITHF World Tour a druhý velký turnaj sezóny se konal v Helsinkách 18. 10. 2014. Největšími favority byli světový hráč 1. Maxim Borisov, a domácí světová trojka a druhý z ME Ahti Lampi, což byli jediní dva hráči první světové desítky, dalšími favority byli Fin Jan Pelkonen, nebo Švédský vítěz z Norska Oscar Henriksson. Turnaje se celkově zúčastnilo 87 hráčů z 9 zemí (Bělorusko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Velká Británie, Litva, Rusko, Švédsko a Ukrajina). Před začátkem bylo jasné, že se změní hráč v čele World Tour, protože vedouc Bjarne Axelsen se turnaje nezúčastní a tak ho minimálně Švéd Jerry Wikstrom (230 bodů) a Brit Simon Thomas (224), ti už za sebou mají Turnaj v Norsku a U. S. Open, do čela by se teoreticky ještě mohli dostat někteří Švédi, kteří bodovali v Norsku: Oscar Henriksson (160), Lars Henriksson (130) a Markus Nilsson (129).


Hráči byli rozděleni do šesti skupin a ty dopadli následovně: skupina A a B dopadli podle očekávání a zvítězili v nich Maxim Borisov a Ahti Lampi ve skupině C překvapivě vyhrál 14 letý! Rus Dmitry Malygin. Ve skupině D zvítězil až 74. na světě domácí hráč Jari Sahlgren. Ve skupině E zvítězil jeden ze Švédů bojujících o celkové vedení Markus Nilsson a v skupině F zvítězil domácí junior Kevin Eriksson. Do finálové skupiny nepostoupili překvapivě dva Fini z první světové padesátky Vesa Huotelin a Antti Suojanen, nebo jediný Ukrajinec Mykhaylo Shalomayev. Naopak překvapivě postoupil Vladimir Smirnov, který je na rovném 300. místě ve světovém žebříčku a ještě hůře postavení Fini Pasi Honkanen a Mikko Kaariainen (až 505. ve světovém žebříčku). O vedení ve světové lize se dobojovalo, protože Jerry Wikstrom svým postupem do finálové skupiny vybojoval tolik bodů, že ho ostatní Švédi ani v případě vítězství nemohli ohrožovat a Simon Thomas skončil až v 2. divizi.


První finálovou skupinu vyhrál očekávaně Maxim Borisov, o dva body, před domácím Kristianem Iso-Tryykarim.  V této skupině skončili i už jmenování podle světového žebříčku nejmíň nasazení hráči a obsadili celkově tito místa: Pasi Honkanen 37. místo, Vladimir Smirnov 27. místo a Mikko Kaariainen celkové 25. místo. Dalším překvapením z této skupiny byl Anders Stark, který je ve světovém žebříčku až 161. Ve druhé finálové skupině překvapivě zvítězil Janne Ollila. Ahti Lampi skončil, až třetí a loňský finalista Lars Henriksson skončil až 10. a play-off mu uniklo.


V prvním kole Play-Off vyřadil Maxim Borisov 4:0 na zápasy Magnuse Ahleberga. Vítěz druhé skupiny Janne Ollila ale vypadnul se svým krajanem Mika Myllykangas také 0:4, hráči z druhých míst postoupili oba jak Kristian Iso-Tryykari, tak Oscar Henriksson, postupujícími ze soubojů mezi hráči z třetích až šestých míst postoupili vždy hůře nasazení a tak do čtvrtfinále postoupili Kevin Eriksson, Mikhail Shashkov (ten vyřadila Ahtiho Lampiho 4:1 na zápasy), Jan Pelkonen a Santtu Sainio. Ve čtvrtfinále se utkali Maxim Borisov a Santtu Sainio, vítězem byl opět bez porážky Maxim Borisov, další série dopadli následovně: Mika Myllykangas a Jan Pelkonen 2:4, Kristian Iso-Tryykari a Mikhail Shashkov 2:4 a Oscar Henriksson proti Kevinu Erikssonovi těsně 3:4 a poslední zápas navíc Eriksson vyhrál jen 1:0. A tak semifinálové dvojice byli Maxim Borisov - Kevin Eriksson a Mikhail Shashkov - Jan Pelkonen, Rusové svoje zápasy zvládli bez potíží, i když Maxim Borisov zde prohrál první zápas Play-Off. V sérii o třetí místo vyhrál Kevin Eriksson 2:1, Ve finále nedal Maxim Borisov Mikhailovi Shashkovovi šanci a zvítězil 4:0 a v prvním zápase dokonce 10:1, ale i tak je to pro Ruského juniora největší úspěch dosavadní kariéry, Turnaj ukázal, že Maxim Borisov je stále s přehledem nejlepší, když vyhrál svojí základní i finálovou skupinu a v Play-Off prohrál jediný zápas a to po prodloužení. Naopak zklamali finalista ME Ahti Lampi, nebo loňský finalista Lars Henriksson a tak 2-5 místo obsadili hráči do 18 let a navíc ze třech různých zemí světa! Což je velmi dobrý výsledek nové Generace. O Světové Lize se vlastně začne rozhodovat až v Super Series, a tak druhý Majors sezóny takový vliv mít nebude poslední Majors a další velký turnaj se uskuteční za necelý měsíc 15. listopadu ve městě, které bude na konci sezóny hostit MS v Petrohradu. Zatím nashledanou.


Stiga 7