Kursk Cup 2016

09.01.2016 22:06

9. ledna se konal první velký turnaj roku 2016 a to Kursk Cup 2016. Turnaj konaný spolu se zítřejším mistrovstvím světa klubů a tak byl na jediný rok povýšen ze třetí kategorie WTHT na Super Series. A sešla se sem i velmi silná konkurence především Ruských hráčů a Lotyšů Edgarse Caicse (2. ve světovém žebříčku), a Atise Silise (3.). Největším favoritem byl samozřejmě mistr světa Maxim Borisov (1.), který tento turnaj dokázal loni vyhrát. Dalšími dobrými Ruskými hráči na turnaji byli například. Yanis Galuzo (4.), Alexey Zaharov (6.), Andrey Voskoboynikov (7.), Veniamin Gerasomov (8.), nebo Alexey Titov (10.). Tito hráči jak 8 nejvýše nasazených postoupili rovnou do druhého kola.

Turnaje se zúčastnilo 144 hráčů z 7 zemí (Rusko, Lotyšsko, Ukrajina, Estonsko, Kazachstán, Bělorusko a Litva) Jako Super Series bude tento turnaj jeden z pěti rozhodujících turnajů World Tour, První v Rize vyhrál Maxim Borisov, před Edgarsem Caicsem a Atisem Silise. Na víc se na turnaji sešli všichni semifinalisté minulého MS a vítěz turnaje dostane maximální počet 919 bodů, více lze získat jen na MS a ME.

V první fázi se 136 nenasazených rozdělilo podle světového žebříčku do 8 skupin po 17 a prvních 5 postupovalo do finálových skupin. Zvláštností turnaje je, že se hrálo tříbodovým systémem, tedy změna oproti obvyklému dvoubodovému. V kvalifikační skupině A vyhrál ruský veterán Dmitriy Belavin s 44 body, druhý byl první nasazený hráč skupiny Dmitriy Koshman a třetí junior Nikita Zholobov. German Fokin ve skupině B potvrdil roli favorita a postoupil z prvního místa, i když jen o vzájemný zápas s juniorem Dmitriyem Malyginem. Ve skupině C došlo k jednoumu z největších překvapení kvalifikačních skupin a to až 6. místo veteránské Mistra Světa Stanislava Lutaye, první místo vybojoval Mikhail Shashkov, před juniorem Dmitriyem Afoninem. Alexander Miloradov ve skupině D neuhájil roli favorita a skončil až druhý za Dmitriyem Solovievem. Skupinu E nevhrál Rus, ale Ukrajinský junior Anton Umanskyy, druhý skončil Ivan Zaharov. Oleg Ortinov bez jediné porážky ovládl svoji skupinu F před Vitaliem Shapoznikovem. Skupinu G vyhrál Arnsei Stoyarov a druhý skončil Alexander Zaytsev v této skupině dobře využil tříbodový systém Alexander Tarakonov, který by s dvoubodovým systémem skončil až 7., ale s tříbodovým se dokázal dostat na 5. místo a vybojoval tak první Finálovou skupinu na Super Series, nebo dříve Big Six Tournament v historie pro Kazachstán. Ve skupině H velmi dobře začal Dmitriy Litviniuk a vyhrál prvních 14 zápasů, ale poslední dva se mu nepovedli jeden z jeho přemožitelů Dmitriy Dubinin ho překonal i celkově a vyhrál skupinu. Vzhledem k tomu že ze skupin postupovala pouze 5. hráčů, bylo poměrně hodně překvapivých výsledků skupin. Na víc se i celkově třem hráčům povedlo nastřílet v jednom zápasu 20 bodů.

Ve dvou finálových skupinách se poprvé představili i nejlepší hráči a Maxim Borisov vyhrál všech 23 zápasů! Druhý skončil Alexey Titov a třetí Pavel Gorodnitskiy. Poslední čtvrté přímé postupové místo vybojoval Ukrajinec Mikhaylo Spivakovskyy. Ve druhé skupině si nejlépe vedli Lotyši. Vyhrál Edgars Caics, druhý byl Atis Silis. Třetí byl German Fokin a čtvrtý Mikhail Shashkov. Ve finálových skupinách nevypadl, sice žádný velký hráč a nejlepšími vyřazenými hráči v žebříčku byli Stepan Korotkiy a Anton Legkov. Ale do Play-off Dokázal postoupit z 11. místa ve finálové skupině B Sergey Ivanov, který poslední dobou podává dobré výsledky jak na Kurských, celo Ruských i světových turnajích (Riga Cup).

V předkole většinou vyhráli favoriti kromě prohry Nikiti Zholobova prohrál 3:4 na zápasy s Olegem Ortinovem. A Ivan Zaharov přesvědčivě 4:0 překonal Lotyše Sandise Kristapse Lagzdinse. Ostatní série dopadli takto: Yanis Galuzo 4:0 Dmitriy Belavin, Andrey Voskoboynikov 4:1 Dmitry Litvinyuk, Alexandrer Miloradov 4:1 Sergey Ivanov, Arnsei Stoyarov 4:0 Grigorij Dubinin, Alexey Zaharov 4:1 Dmitriy Malygin, Veniamin Gerasimov 4:1 Dmitriy Koshman. Osmifinále dopadlo následovně: Maxim Borisov 4:0 Veniamin Gerasimov, Edgars Caics 4:1 Oleg Ortinov, Alexey Titov 3:4 Ivan Zaharov, Atis Silis 1:4 Alexey Zaharov, Pavel Gorodniskiy 2:4 Arnsei Stolyarov, German Fokin 4:3 Alexandr Miloradov, Mykhylo Spivakovskyy 1:4 Andrei Voskoboynikov, Mikahil Shashkov 3:4 Yanis Galuzo.

Do čtvrtfinále postoupili Mistr světa Maxim Borisov, druhý hráč světového žebříčku Edgars Caics, loni třetí na Kursk Cupu Yanis Galuzo, bratři Ivan a Alexey Zaharovovi, světový hráč 7 Andrei Voskoboynikov, finalista st. Petersurg Open 2015 German Fokin a nejpřekvapivější čtvrtfinalista Arnsei Stolyarov. Prvními semifinalisty se stali oba Zaharovovi Alexey porazil 4:1 Stolyarova a Ivan 4:2 Fokina, Maxim Borisov svoji sérii s Yanis Galuzem začal o něco déle, protože si hned na začátku Galuzo skřípl ruku a nemohl okamžitě pokračovat. Po odloženém začátku dokázal navíc jako první porazit Maxima Borisova a to 3:2 po prodloužení, ale druhý zápas vyhrál v prodloužení Borisov 2:1 a v dalších třech zápasech dominoval a jejich série skončila před nejvyrovnanější sérií mezi Caicsem a Voskoboynikovem. Voskoboynikov se ze začátku ujal vedení 2:0, ale postupně Caics obrátil na 3:4 a stal se posledním semifinalistou. V semifinále se postavili Zaharovové proti prvním dvěma hráčům světa, Alexey podlehl Borisovovi 4:0, ale Ivan vedl s Caicsem vyrovnaný boj a série se dostala až do 7 zápasu a ten dokázal vyhrát v prodloužení. Edgars Caics nenastoupil k sérii o třetí místo a tak připadlo Alexeyovi Zaharovovi a tak stupně vítězů ovládli Rusové. Ve finále zvládl Ivan Zaharov vzít skvělému Borisovovi jeden zápas a prohrál 1:4.

Vítězem se stal Alexey Zaharov, který na celém turnaji prohrál jen dva zápasy. Ivan Zaharov dokázal potvrdit, že i když se neúčastní mnoha zápasů je jeden z nejlepších a i když se na podniku World Tour objevil po více než roce je z toho opět druhé místo. K některým změnám dojde i ve světovém žebříčku a zvětší se nadvláda Rusů, Alexey Zaharov přeskočí Ahtiho Lampiho, z TOP 10 vypadnou Kevin Eriksson a Alexey Titov, a nahradí je German Fokin a skvělý Ivan Zaharov. Ve World Tour se zatím nejlépe daří Maximu Borisovovi (1. a 1. místo na Super Series) a Edgarsi Caicsovi (2. a 4.). Na zítřejším Světovém Šampionátu klubů budou největšími favority kluby semifinalistů Lotyšské BJC Laimite – Edgars Caics 4., Yanis Galuzo 6., Atis Silis 9. a Sandis Kristapas Lagzdins 17., Petrohradské Legion Maxim Borisov 1., German Fokin 5., Mikhail Shaskov 12., Oleg Ortinov 16. a Moskevská Bagira Ivan Zaharov 2. Alexey Zaharov 3., Alexander Miloradov 14., Dmitriy Koshman 19. dalším velkým turnajem bude dvoudení Super Series v Malmö, Swedish Masters nejstarší velký turnaj ve stolním hokeji na světě do té doby na shledanou

Tomáš Kahoun ml.

Stiga 7