Mistrovství Severní Ameriky 2018

08.04.2018 07:42

Trochu se zpožděním přináším článek o vrcholu za oceánské Stiga hokejové sezóny, který se konal před 14 dny. Už po páté v řadě se mistrovství severní Ameriky konalo v Americkém městě Livonia, v Michiganu, který leží poblíž Detroitu. Na turnaj letos zavítalo jen 24 hráčů ze Spojených států Amerických a Kanady. To je nejméně v celé historii turnaje. Na turnaji byl samozřejmě i Roman Nezhyba, který pochází ze Šumperka, ale dlouhodobě žije v Kalifornii a opět se na světovém žebříčku vrátil pod českou vlaječku. (loni byl několik měsíců veden jako Američan) a tak měla vlastně česká republika největšího favorita turnaje (229. ve světovém žebříčku), mezi favority z USA patřili Kevin Rafferty (268.), Eric Krol (345.), Buster Barton (381), Mike Hubbard (459.) a John Medema (529.). Z Kanady to byly především Bernie Kunzler (244.), Bruce Turner (309.), Kent Richter (367.), nebo Eugene Kurz (563.).

Nejdříve byly hráči rozděleni do dvou skupin po dvanácti. Z každé pak postupovalo osm nejlepších hráčů do finálové skupiny, do které se nenesli zápasy, takže pro největší favority to bylo především n rozehrání. V první skupině zvítězil Roman Nezhyba bez ztráty bodu, druhý skončil Buster Barton se ztrátou pěti bodů. Druhou skupinu vyhrál Nezhybovým týmový spoluhráč Kevin Rafferty, který ztratil jen jediný bod, na druhém místě skončil Bernie Kunzler se ztrátou čtyř bodů. Ale samozřejmě největší favoriti neměli problém s postupem do finálové skupiny. Postoupit se povedlo dokonce jednomu nováčkovi a to Jacob Carlson z Amerického státu Michigan. Podle světového žebříčku bylo největší překvepení vypadnutí Bill Hunter z Deitroidu, který byl 14. nasazený, ale mezi favority turnaje nepatřil.

Z finálové skupiny postupovali do Play-Off všichni takže šlo jen o nasazení a vyhnutí se těžkým soupeřům v prvních kolech Play-Off. Nejlépe to zvládl Roman Nezhyba, i když už tentokrát čtyři body ztratil za jednu prohru s Brucem Turnarem a dvě další remízy. Druhý Bruce Turner za ním zaostal o tři body. Tří a čtvrté místo ve skupině brala USA, Třetí skončil Kevin Rafferty a čtvrtý Paul Shabi. V osmifinále vyhráli sérii na čtyři vítězné vždy lepší hráči ve skupině jediný, kdo svému soupeři dokázal vzít alespoň dva zápasy, byl Dave Kraehling, který prohrál 2:4 s Busterem Bartonem. Ten byl zase hráčem, který byl nejblíž překvapení ve čtvrtfinále, ale Paulovi Shabimu podlehl 2:6 v posledním sedmém zápase a tak do semifinále postoupili čtyři nejlepší hráči ze skupiny: jeden Čech, jeden Kanaďan a dva Američané. Semifinále lépe zvládli hráči, nepocházející z USA. Roman Nezhyba porazil 4:2 na zápsi Paula Shabiho a Bruce Turner porazil 4:0 na zápasy Kevina Raffertyho. V Americkém souboji o bronz zvítězil 2:0 (8:4, 5:2) Paul Shabi, jeho návrat na Stiga hokejové turnaje po čtyřech letech tak přinesl Medaili z MSE. I finále nabídlo jednoznačnou podívanou a Roman Nezhyba vyhrál 4:0 (6:1, 5:3, 6:0, 3:2p). Roman Nezhyba je tak už potřetí v řadě vítězem nejprestižnějšího turnaje na Severo Americkém kontinentu, příští rok se Mistrovství Severní Ameriky přesune poprvé v historii z Amerického státu Michigan do Kanady, to je pro dnešek i pro letošek vše ze Severo Amerického kontinentu, už brzy se můžete těšit na článek o turnaji Majors v Tallinu, který se konal včera.

Tomáš Kahoun ml.