Mistrovství světa 2015 - 2. den

16.06.2015 15:01

Na začátek zmíní výsledky čechů v divizi 1 (skupině o 55. až 72. místo), jejím vítězem se stal bez porážky Filip Hamáček (55. místo), skupinu prohrál Martin Ženíšek (70. místo), do skupiny nenastoupili Pavel Plešák (71. místo) a David Šmíd (72. místo).

Ve finálové skupině A dokázal zvítězit Ahti Lampi, prohrál pouze dvakrát a před Maximem Borisov zvítězil o 7 bodů, třetí skončil obhájce titula Atis Silis a poslední přímé postupové místo do osmifinále vybojoval ruský veterán Alexey Titov. Na devátém místě skončil Jan Dryák a v Play-off ho čekal Ukrajinec Dmytro Litvinyuk 8. hráč skupiny B, tu vyhrál Edgars Caics o dva body před Hansem Ostermanem, další přímá postupová místa vybojovali Rusové Yanis Galuzo a German Fokin. Ve skupině B uhrál Patrik Patrik 28 bodů, což stačilo na 11. místo a Play-Off proti domácímu juniorovy Veniaminovi Gerasimovovi. Další češi skončil následovně Zdeněk Matoušek ml. (14.|ve skupině B|celkově 27.), Kryštof Lebl (15.|A|30.), Miroslav Černoch (26.|A|51.) a Václav Pikl (27.|A|54.).

Do Play-Off postoupili zástupci 7 národností. Nejvíce z domácího Ruska a to 11 tedy téměř polovina a hned v prvím kole nás čakalo překvapení. Jeden z domácích favoritů Alexey Zaharov byl vyřazen Norem Yngve Aasheim 4:3 na zápasy, do dalšího kola Play-Off, ale z předkola prošli hned čtyři rusové Andrey Voskoboynikov porazil dalšího Rusa Stepana Korotkiye 4:1, Arseniy Stolyarov obdobně vyřadil s Alexandera Miloradova, Dmitriy Koshman porazil bez problémů 4:0 na zápasi Fina Janne Ollilu. Největší problémy s postupem měl Veniamin Gerasimov na televizním stole nejdříve dvakrát prohrál s Patrikem Petrem, ale v následujících zápasech už nezaváhal a zvítězil 4:2 na zápasy. Švéd Carl Bindekrans vyřadil Lotyše Valtse Smagarse 4:1 a z juniorského souboje mezi Janem Pelkonem a Oscarem Henriksonem vzešel vítězně finský stříbrný medajlista z juniorské soutěže Jan Pelkonen. V poslední sérii se utkali Jan Dryák a patnáctiletý Ukrajinec Dmytry Litvinyukem, který si zde v Petrohradě v této sezóně dokráčel pro první velký úspěch 3. místo na St. Petersburg Open a také začal lépe a dostal se do vedení 2:0 na zápasy. Jan Dryák, ale přesvědčivými výsledky 5:1 a 6:1 dokázal sérii vyrovnat, další dva zápasy přinesly stav 3:3 a sedmý zápas tam, ale Litvinyuk vzápase promněnil už první akci a zvítězil přesvědčivě 6:1 a 4:3 v celé sérii. V osmifinále potvrdili někteří velcí favoriti turnaje svoji pozice Edgars Caics : German Fokin 4:0, Maxim Borisov : Arseniy Stolyarov 4:0, Atis Silis Carl : Bindekrans 4:0 a Yanis Galuzo : Veniamin Gerasimov také 4:0, další velcí favorité však zaváhaly Ahti Lampi byl na televizním stole vyřazen Dmytry Litvinyukem 4:1 (výsledky byly ale vyrovnané poslední zápasy 2:3 p, 1:2 p a 3:4 pro Litvinyuka), další favorit trojnásobný mistr světa Hans Osterman, který se na MS vrátil po čtyř leté pauze vypadl s Janem Pelkonem 2:4 a tak Pelkonen obhájil svojí čtvrtfinálovou účast. V posledních dvou sérii vzešel German Fokin vítězně z souboje rusů s Andreyem Voskoboynikovem 4:1 a Nor Yngve Aasheim, nečekaně vyřadil dalšího Rusa tentokrát Alexeye Titovo. Desítku MS tedy uzavřely 10. Hans Osterman a 9. Ahti Lampi. Ve čvrtfinále vyřadil bez potíží Lotyši Edgars Caics a Atis Silis, Nora Yngve Aasheim 4:0 a Fina Jana Pelkonena 4:1, v televizní sérii otočil stav 0:2 na 4:2 Maxim Borisov nad Yanisem Galuzem a zůstal tak jako poslední Rus v Turnaji. Protože German Fokin vypadl ve vyrovnaném sedmizápasovém souboji s Litvinyukem 3:4. Litvinyukova cesta skončila stejně jako na St. Petersburg Open v semifinále se skórem 0:4, tentokrát prohrál s obhájcem titulu Atisem Silisem z Lotyšska, v druhé televizní sérii vyřadil Maxim Borisov Edgarse Caicse 4:2 a ve finále se tedy setkala světová jednička a obhájce titulu. V souboji o třetí místo zvítězil 3:0 na zápasy Edgars Caics a získal bronzovou medaili. Kdo ve finále čekal vyrovnaný souboj tak byl sklamán, protože Maxim Borisov Atise Silise porazil stejně jako ve finále Kursk Cupu 4:0 na zápsy.

Maxim Borisov se tak konečně na třetí pokus dočkal vysněného titulu Mistra Světa a stal se tak druhým Rusem v historii, kterému se to povedlo (Oleg Dmitrichenko 2011). Hráči na stupních vítězů zůstali nezměni (loni 1. Silis, 2. Caics, 3. Borisov). Na pozici hráče s čtvrtém nejlepším koeficientem pro výpočet v žebříčku nahradí Ahtiho Lampiho Dmitro Litviniyuk. To znamená, že nejvíce bodů pro vítěze bude samozřejmě na turnajích, kde se sejdou všichni čtyři semifinalisté minulého MS (v minulém dvouletém ciklu mezi MS pouze dvakrát Riga Cup 2013 a Czech Open 2014). Páté místo obhájil Yanis Galuzo, a vlastně se stalo hodnně málo změn Patrik Petr obět vypadl v předkole (minule 17. letos 23.) a Lebl těsně nepostoupil do Play-Off, první a čtvrtým nejlepším čechem se stali při minulé neúčastni Jan Dryák (22.) a Zdeněk Matoušek (27.). I světový žebříček bude vypadat vylmi podobně jako před vyškrtnutím minulého MS. Maxim Borisov zůstane 1. (Což teda nemohlo na tomto turnaji ovlivnit nic) a Edgars Caics 2., samzřejmě nastanou některé změny dopředu poskočí Dmytro Litvinyuk, Hans Osterman, a nebo German Fokin. Někteří naopak klesnou například Alexey Zaharov. Další sezóna velkých turnajů začíná 5. 9. 2015 jako obvykle na Norwey Open tentokrát poprvé ve Stavangeru. Zatím naschledanou

Stiga 7

Tomáš Kahoun ml.