Mistrovství světa klubů 2018 - shrnutí

04.03.2018 19:25

Dnes probíhalo v Lotyšském městě Jekabpils mistrovství světa klubů ve stolním hokeji Stiga. Na turnaj se letos přihlásilo celkem 23 týmů z pěti států a to Lotyšska, Ruska, Ukrajiny, Estonska a Litvy. To je stejný počet týmů jako na minulém MS v Kursku. Na konci svého včerejšího článku jsem za favority označil za největší favority Ruský klub NiKi a Lotyšský klub BJC „Laimite“ a za ostatní favority Ruské Týmy THC Toros z Moskvy a Legion z Petrohradu a Ukrajinský klub THC Lisovi Haschi.

V Základních skupinách došlo k dvou překvapivým výsledků favorizovaných týmů NiKi remízoval s dalším Ruským týmem Northern Lights, ale i tak vyhrál svou základní skupinu, týmy BJC „Laimite“ a THC Toros nezaváhali a THC Lisovi Haschi a Legion zaznamenali vzájemnou remízu, takže všechny silné kluby postoupili samozřejmě mezi nejlepších dvanáct. V První finálové skupině podle mého názoru překvapivě zvítězil Ukrajinský tým THC Lisovi Haschi pouze se ztrátou jedné remízy s Legion. Legion skončili druzí, protože s NiKi uhráli remízu 6:6. NiKi byl sice jediný tým, který měl v sestavě tři hráče z top 10, ale i tak skončil 3., posledním postupujícím do Play-Off byl Lotyšský tým VJN Ventspils. V druhé skupině zvítězil bez porážky tým BJC „Laimite“, pronásledovaný týmy THC Toros, Incukalna GHK a Skrunda GHK z Lotyšska.

Ve čtvrtfinále měla být zřejmě nejzajímavější souboj týmů THC Toros a NiKi, ale opak byl pravdou, protože to byl jediný zápas, který byl rozhodnut hned po třech sériích THC Toros vedl 8:3 a dohrávat už bylo zbytečné. 1. nasazený klub, který vznikl těsně před mistrovstvím, a za který hráli mimo jiné Yanis Galuzo z Ruska, Oscar Henriksson ze Švédska a Kevin Eriksson z Finska tak překvapivě skončil už ve čtvrtfinále a nakonec to pro něj znamenalo až 5. příčku. Pravděpodobně se projevilo i to, že je každý člen týmu jiné národnosti a motivace vyhrát nebyla taková jako u jiných klubů. Ostatní favorizované kluby své čtvrtfinále zvládli a Postoupili mezi nejlepší čtyři THC Lisovi Haschi porazil 10:5 Skrundas GHK, Legion porazili 9:4 Incukalna GHK a BJC „Laimite“ porazili 11:3 VJN Ventspils. Semifinále mezi THC Lisovi Haschi a THC Toros bylo vyrovnané a nakonec se z vítězství radoval Ruský tým po vítězství 8:7. V druhém semifinále si lépe vedli BJC „Laimite“. Po vítězství 8:6, měli šanci na už svůj čtvrtý titul v řadě. V sérii o třetí místo zvítězil tým z Petrohradu. Skóre bylo nakonec 8:6, ale v posledním kole měl Maxim Borisov vítězství svého týmu pod kontrolou. Borisov vyhrál všechny své čtyři zápasy a přivedl svůj petrohradský tým z Litevskou a Estonskou podporou k bronzovým medailím. Bronzový tým tvořili: Maxim Borisov, Dmitriy Malygin, Oleg Ortinov, Jevgenij Lvov (EST) a mimo základní sestavu byli Artem Valiev (LTU) a Vladimir Smirnov. Ve finále se střetli BJC „Laimite“ a THC Toros v základní skupině zvítězil 9:7 tým z Lotyšska. Ale začátek finálového zápasu zvládli lépe Rusové, nejdříve vedli 2:1, poté už 4:2 a v třetí sérii udrželi 6:4. Situace byla pro BJC to těžší, že dva nejlepší hráči THC Toros hráli s Lagzdinsem a Miglinieksem a Caics se Silisem tak neměli situaci ani zdaleka ve svých rukou. THC Toros tak překvapení nedopustili a zvítězili ve finálovém zápase 8:6. Hlavním strůjcem úspěchu byl Veniamin Gerasimov, který vyhrál všechny své zápasy. Naopak Caics a Silis uhráli oba jen po dvou vítězstvích a jejich klub, v kterém také hráli Raivis Miglinieks, Sandis Kristaps Lagzdins a náhradník ze Švédska a pořadatel nedávného Swdish Masters Frederic Hansson, tak po šesti letech opustil klubový trůn Stiga hokeje. BJC „Laimite“ i tak dokázalo, že je velmi silný tým a k titulu neměli daleko ani s téměř čistě lotyšskou sestavou bez bývalých hráčů Yanise Galuza (RUS) a Carla Bindekranse (SWE). Největší gratulace míří do hlavního města Ruska, protože titul vybojoval THC Toros. Zlatý tým měl složení: Veniamin Gerasimov, Nikita Zholobov, Arseniy Stolyarov, Dmitriy Petrov a náhradníci Artem Boldyrev, Gleb Vasiliev a Yuriy Prostako. Navíc jde opravdu o jednotný tým, který spolu pravidelně trénuje (s vyjímkou Nikity Zholobova, který je z Petrohradu) na klubových turnajích THC Toros. A to je zatím všechno příštím velkým turnajem bude Moscow Open, dvoudení turnaj v městě vítězů MS Klubů, zatím nashledanou

Tomáš Kahoun ml.