Moscow cup 2015 1. den

14.03.2015 20:06

V sobotu 14. března začal dvoudenní turnaj v Moskvě prvního dne se zúčastnilo 175 hráčů z osmi zemí  (Bělorusko, Česka, Finska, Kazachstánu, Lotyšska, Litvy, Ukrajiny a samozřejmě Ruska) a do druhého dne postupovalo nejlepších osm hráčů. Na turnaj přijela téměř celá první desítka: domácí hvězda Maxim Borisov (1. Ve světovém žebříčku), Lotyši  Edgars Caics (2) a Atis SIlis (4), a další domácí hráči Alexey Zaharov (5), Yanis Galuzo (6), Alexander MIloradov (7), Dmitriy Koshman (8) a Alexey Titov (10), dalšími favority jsou hráči, kteří se už delší dobu pokoušejí zaútočit na top 10: finští junioři Jan Pelkonen (12) a Kevin Eriksson (14) a rusové Oleg Ortinov (13) s Andreyem  Voskoboynikovem (15). Přímo do finálových skupin mělo postup zajištěno nejlepších 16 hráčů ze světového žebříčku tedy ještě Lotyš Valts Smagars (17), Ruský junior Mikhail Shaskov (18), náš Petr Tměj (20) a domácí German Fokin (21). Českou republiku na turnaji reprezentovali hráči klubu THC Stiga Elites, vedle již jmenovaného Petra Tměje i Ladislav Tměj (oba letos na úpně prvním stiga hokejovém turnaji) a Petr Patrik, který podal na minulém turnaji World Tour Super Series v Malmö skvělý výkon a byl vyřazen až po Čtvrtfinále s Atisem Silisem, kde navíc dokázal uhrát i dva zápasy. Nasazení do finálových skupin Petrovi Patrikovi uteklo jen těsně (26/18 nasazený). Na vedení ve World Tour mohlo pomýšlet 5 lidí i když někteří jen teoreticky. Průběžný Lídr Yanis Galuzo (535 bodů), Atis Silis (500), Kevin Eriksson (486), Andrey  Voskoboynikov (466) a Valts Smagars (425). Průběžně vést mohl i Jan Dryák, ten ale turnaj v Moskvě vynechá a tak na celkové pořadí, do kterého se mu počítají výborné turnaje v Rize a Malmö, bude útočit až na domácím turnaji v Praze.

Ze začátku se hráči, kteří nepostoupili přímo, rozdělili do deseti kvalifikačních skupin, ze kterých postupovalo 64 do finále k výše nasazeným hráčům. V kvalifikační skupině 1 zvítězil 17 nasazený domácí junior Veniamin Gerasimov o jeden bod před Alexandrem Galkinem. V skupině 2 zvítězil bez Ztráty jediného bodu Petr Patrik o celé čtyři body před Vitalym Skorobogatovm, a ve třetí skupině i když asi trochu překvapivě na lepší vzájemný zápas 1:0 Ladislav Tměj před favoritem skupiny Finem Santtem Sainiem. Ve čtvrté skupině byl nejlepší Grigoriy Dubinin a druhý skončil Vladimír Goncharov. Ve skupině 5 zvítězil Lotyš Sandis Lagzdins před dvěma Ukrajinskými juniory druhým Antonem Umanskyym a třetím Dmytrem Litvinyukem. Šestou skupinu vyhrál Arseniy Stolyarov, před Antonem Gladkoborodovem, V sedmé skupině byl s přehledem nejlepší Pavel Gorodnitskiy, druhý skončil Anton Runenkov . V skupině 8. vyhrál třináctiletý rus Nikita Zholobov o dva body před Stanislavem Lutayem.  V deváté skupině vyhrál Korotkiy Stepan a zaním skončil Chegaev Maxim. Poslední skupinu s pořadovým číslem 10 vyhrála nejlepší žena světa Viktoria Laricheva, která o bod porazila druhého Sergeye Patekhina. Hráči kteří překvapivě nepostoupili byli Alexandr Zhulyabin (186), Alexander Okunev (206) a Elena Nikitina (208). Příjemně však překvapili Ivan Shemjakov (487), Anton Gladkoborodov (576) a Andrey Ponomarev (603), kteří dokázali postoupit do finálových skupin.

Finálovou skupinu A vyhrál největší favorit Maxim Borisov, druhý skončil German Fokin. Ve skupině B vyhrál Edgars Caics o 4 body před Olegem Ortinovem.  Třetí skončil Petr Tměj a Čtvrtý Petr Patrik a oba postoupili do play-off ale už v druhém kole se utkají s favority. Ve skupině C vládli junioři vyhrál Mikhail Shaskhov na lepší vzájemný zápas s Kevinem Erikssonem, až třetí skončil mistr světa Atis Silis, a až desátý Ladislav Tměj, který tak skončil na celkovém 37. místě to je pro něj od loňského 65. místa veliké zlepšení. Ve skupině D zvítězil bez porážky Alexey Zaharov a potvrdil dobrou formu z posledních turnajů, kde dokázal porazit i Maxima Borisova. druhý skončil Grigoriy  Dubinin. Nejpřekvapivějšími nepostupy do play-off 32 hráčů byly Santtu Sainio (28), Stepan Korotkiy (47) a Viktoria Laricheva (48).  Překvapivě postoupili Anton Fedoseev (133), Evgeniy Pipchenko (138) a junior Nikita Pavlov (164).

V prvním kole Play-Off až na Jana Pelkonena postoupili všichni favoriti ze skupin (Pelkonen Jan vs Koshman Dmitriy2:4 na zápasy). Do druhého kola také postoupili oba Češi Tměj Petr vs Titov Alexey 4:1 a Goncharov Vladimir vs Petr Patrik 2:4. Druhé kolo skončilo následovně: Stolyarov Arseniy vs Zaharov Alexey 0:4, Silis Atis vs Dubinin Grigoriy 4:0, Smagars Valts vs Eriksson Kevin 2:4, Gerasimov Veniamin vs Ortinov Oleg 4:3, Galuzo Yanis vs Shashkov Mikhail 4:1, Caics Edgars vs Koshman Dmitriy 4:0. Petr Patrik prohrál s úřadující světovou jedničkou Maximem Borisovem 0:4 a skončil 14. a Petr Tměj postoupil přes Germana Fokina 4:1 do druhého dne.

Zhodnocení turnaje a závěrečné výsledky sí můžete přečíst v zítřejší reportáži. Ve čtvrtfinále se utkají Kevin Eriksson a Alexey Zaharov, Veniamin Gerasimov a Maxim Borisov, Atis Silis a Yanis Galuzo a nakonec Edgars Caics a Petr Tměj. Zatím Naschledanou

Stiga 7