Moscow Open 2018 - druhý den

18.03.2018 19:11

Turnaj ve stolním hokeji Moscow Open, který je zařazen na nejvyšší úroveň Super Series ve světové Lize ve Stiga hokeji, měl dneska v plánu druhý hrací den pro 40 nejlepších hráčů. Mezi těmito hráči bylo nakonec celkem 35 Rusů, 3 Ukrajinci a po jednom hráči z Izraele a Litvy. Největší favorité byly domácí hráči, kteří byly ušetřeni o včerejší kvalifikační zápasy. I když na turnaj neruská špička letos vůbec nezavítala, bylo na turnaji celkem 5. hráčů z top desítky ve světovém žebříčku a to Maxim Borisov (1.), Yanis Galuzo (3.), Veniamin Gerasimov (4.), Alexey Zaharov (5.) a Nikita Zholobov (7.). Další přímo postupující hráči do finálových skupin byly Sergey Ivanov (12.), Alexander Miloradov (13.) a Arseniy Stolyarov (18.). Deset nejvýše nasazených hráčů uzavírali Alexey Titov (19.) a Mykhaylo Spivakovskyy z Ukrajiny (22.). To je celkem slušná účast a tak tu byla pro Ruské hráče dobrá možnost i pro zisk bodů do světového žebříčku. Světová liga už je letos rozhodnutá, protože Maxima Borisova už o vítězství nikdo nepřipraví, ale první tři místa mezi Rusy v ní zajišťují účast v Ruském týmu na ME ve Švédsku, takže měli přední Ruští hráči o motivaci určitě postaráno.

Jak první tak i druhý den turnaje měl vysílané živé Video na You Tube, takže i tam se dají zpětně shlédnout, některé skupinové zápasy nebo Play-Offové série. Ale teď už k průběhu turnaje: nejlepších čtyřicet hráčů bylo rozděleno do dvou skupin. V první skupině zvítězil Maxim Borisov bez jediné porážky, ale hned s pěti remíza, takže nakonec zvítězil jen těsně před druhým Arseniyem Stolyarov a třetím Nikitou Zholobovem, kteří měli shodně o jeden bod méně. S o něco větším odstupem skončil čtvrtý Alexey Zaharov a také si zajistil přímí postup mezi nejlepších šestnáct hráčů. Hráče od 9. do 12. místa čekalo předkolo Play-Off. V druhé skupině zvítězil na lepší vzájemný zápas s druhým Sergeyem Ivanovem Yanis Galuzo, s odstupem skončili třetí Veniamin Gerasimov a Andrey Chaplygin. Asi nejpřekvapivějším postupujícím do Play-Off pro 24 nejlepších hráčů byl junior Vladislav Semenchuk z Ukrajiny, který skončil 11. v druhé skupině. Na začátku roku jsme ho sice uváděli jako jednoho z nejlepších nováčků roku 2017, ale Play-Off na tak velkém turnaji jako je Moscow Open je pro něj dalším velkým úspěchem na cestě vzhůru. Naopak překvapivě nepostoupil 18. nasazený Kirill Storchak, který na turnaji skončil až jako 31.

V předkole Play-off převážně postupovali hráči, kteří zahráli i lépe ve skupinách, jen Stepan Korotkiy zdolal Olega Ortinova 4:3 na zápasy, a Litevec Artem Valiev porazil 4:2 Mihaila Mihina. Zbylé sérii skončili takto: Denis Matveev : Mykhaylo Spivakovskyy 4:3, Dmitry Malygin : Vladislav Semenchuk 4:2, Grigoriy Dubinin : Maxim Starkov 4:2, Dmitriy Petrov : Vladimir Smirnov 4:1, Alexander Miloradov : Alexey Titov 4:2 a Dmitriy Nabasov : Oleg Salamatov také 4:2. I osmifinále nabízelo především jednoznačná vítězství favoritý Maxim Borisov porazil Dmitriye Petrova 4:1, stejně tak přehrál i Arseniy Stolyarov Alexandra Miloradova, Nikita Zholobov, dokonce nenechal Dmitrimu Nabasovovi ani jediný zápas, stejně jako Yanis Galuzo Artemovi Valievovi (ten se stal nejlepším neruským hráčem na turnaji) a Sergey Ivanov porazil 4:1 na zápasy Gregoriye Dubinina. Zbylé tři série byli o něco vyrovnanější, ale i tak ve všech zvítězili nasazení hráči ze skupiny v šestí zápasech Alexey Zaharov vyřadil Stepana Korotkiye, Denis Metveev podlehl v týmovém souboji Kurských hráčů Andreyovi Chaplyginovi a Veniamin Gerasimov zvládl sérii s Dmitriyem Malyginem. Díky výsledkům ve skupině první desítku uzavřeli 9. Denis Metveev z Kursku a 10. Dmitriy Malygin z Petrohradu.

Čtvrtfinále už nabídlo mnohem zajímavější série. Maxim Borisov sice jednoznačně vyřadil Andreye Chaplygini 4:1 na zápasy a to i přesto, že 0:1 prohrával. Zbylé tři série rozhodl sedmý zápas. Sergey Ivanov a Nikita Zholobov se ve vítězstvích pravidelně střídali a tak zvítězil Sergey Ivanov, který ovládl všechny liché zápasy. V sérii mezi Gerasimovem a Stoylarovem, se ujal vedení 1:0 prvně jmenovaný, ale bylo to naposledy, co v sérii vedl a nakonec prohrál 3:4 na zápasy. Poslední zápas byl 4:1 pro Stoylarova. Nejzajímavější sérií kola bylo střetnutí dvou legend Ruského stolního hokeje Yanis Galuzo dokázal tentokrát hrát o něco lépe a zvítězil 4:3 na zápasy. V posledním zápase to bylo 6:3. Ani v semifinále Maxim Borisov neměl žádné problémy a nad Sergeyem Ivanovem zvítězil 4:0. V druhé série se vedení ujal Galuzo, ale Stolyarov dvěma výhrami otočil na 2:1 ve svůj prospěch. Favorizovaný Galuzo pak, ale třikrát těsně zvítězil 4:3, 2:1 a 3:1 a zaslouženě postoupil do Finále. V sérii o třetí místo si lépe vedl Sergey Ivanov, který zvítězil nad Stolyarovem 3:2 na zápasy. Pátý skončil Nikita Zholobov, šestý Veniamin Gerasimov, sedmý Alexey Zaharov a osmý Andrey Chaplygin. Ani ve finále nedal Maxim Borisov svému soupeři moc šancí a po vítězstvá 1:0, 3:1, 3:2p, 1:2 a 3:0 slavil vítězství v celém turnaji.

Maxim Borisov opět ukázal, že je nyní nejlepším hráčem ve Stiga hokeji Moscow Open vyhrál potřetí a vyrovnal tak rekord Finského hráče Roniho Nuttunena, který zde vyhrál také třikrát. Mnohem zajímavější je, že Maxim Borisov letos zvítězil i na čtvrté Super Series ze čtyř a dokázal tak něco co před ním dokázal jen Roni Nuttenen, který čtyřikrát v řadě zvítězil v sezóně 2006/2007 na turnajích Helseinki Open 2006, Riga Cup 2006, Swedish Championships 2007 a Moscow Cup 2007, tehdy se ale ještě jednalo o takzvané turnaje velké šestky a ne o turnaje Super Series. Ve World Tour si nejvíce pomohl Yanis Galuzo, který se posunul na průběžné třetí místo hned za Maxima Borisova a Edgarse Caicse. Nejzajímavější změnou ve světovém žebříčku bude to, že Sergey Ivanov poskočí na 10. místo a Fina Kevina Erikssona posune na 11. a Ukrajince Dmytro Litvinyuka posune na 12. Poslední Super Series se bude konat 21. dubna v Praze, ale před tím jsou na kalendáři ještě turnaj Majors v Tallinu a už příští týden Mistrovství Severní Ameriky, tam bude hlavním favoritem Čechoameričan Roman Nezhyba. Zatím neshledanou

Tomáš Kahoun ml.