North American Championships 2015

29.03.2015 08:22

Největší turnaj v Americe v sezóně se konal v sobotu 28. 3. 2015 v Detroitu v USA. Turnaje vedle 38 severoamerických hráčů z Kanady a USA i dva neameričtí hráči „náš“ Roman Nezhyba, který ovšem všechny své turnaje hrál v USA, ale reprezentuje Českou republiku a Karl Jonsson 129. hráč světa, ten se nyní přestěhoval do New Orleans a tak se mohl zúčastnit Stiga North American Championships, a stal se největším favoritem turnaje, dalšími favority byly Reggie Stefaniszyn (CAN|228. ve světovém žebříčku), Eric Davis (USA|359), Bernie Kunzler (CAN|383), Kevin Rafferty (USA|444), Mike Hubbard (USA|454), Stephen Klump (CAN|504) a Roman Nezhyba (CZE|532), k výčtu osmi nejlepším hráčům ve světovém žebříčku musíme taky připočítat obhájce titulu Bruce Turnera (CAN|591), ten je až 11. nasazený protože se účastní malého počtu turnajů, ale na tom málo podává výborné výsledky.

V první fázi turnaje se 40 hráčů rozdělilo do tří skupin v První skupině v té hrálo jako v jediné ve čtrnácti hráčích a vyhrál Karl Jonsson na shodu bodů s druhým Romanem Nezhybou, ve druhé skupině vyhrál nejlepší hráč z Ameriky Reggie Stefaniszyn o jeden bod před Berniem Kunzlerem dalším Kanadským hráče a ve třetí skupině vyhrál Američan Eric Davis o čtyři body před obhájcem titulu Brucem Turnerem. Do finálové skupiny A postoupilo osmnáct nejlepších hráčů tedy šest z každé skupiny.  V základních skupinách nás čekalo jediné překvapení a to konec šancí na titul pro Stephena Klumpa sedmého nasazeného, který ve skupině C obsadil, až sedmé místo, a tak postoupil 19. nasazený Ron Marsik z šestého místa ve skupině.

Ve finálové skupině se jednou každý s každým utkalo osmnáct nejlepších hráčů turnaje. Skupinu vyhrál Karl Jonsson o dva body před Romanem Nezhybou, třetí skončil Eric Davis a čtvrtý Bruce Turner, takže každá ze čtyř zemí měla průběžné umístění jednoho hráče v první čtyřce. Do Play-off nepostoupili jen dva lidé: David Donard (CAN|10. nasazený)  a John Medema (USA|12).

V prvním kole play-off, pět nejlepších ze skupiny v první kole postoupilo do čtvrtfinále, tedy: Karl Jonsson, Roman Nezhyba, Eric Davis, Bruce Turner a Kevin Rafferty. Ale v dalších soubojích postoupili horší hráči ze skupiny. Velkým překvapením bylo vypadnutí Reggieho Stefaniszyna se Stevem Bernsteinem z USA, V dalších dvou zápasech porazil Ron Marsik Mika Hubbarda a Bernie Kunzler Deana Mooreho. Ve čtvrtfinále svoji pozici potvrdili čtyři nejlepší hráči ze skupiny, vypadlí hráči obsadili tato místa 8. Steve Bernstein, 7. Ron Marsik, 6. Bernie Kunzler a 5. Kevin Rafferty. Semifinále lépe zvládli hráči reprezentující Evropu Nezhyba porazil Erica Davise a Jonsson porazil obhájce titulu Bruce Turnera. Ve finále podle očekávání zvítězil Karl Jonsson 4:0 na zápasy a tak se stal Severoamerickým mistrem ve stolním hokeji stiga. Životní turnaj zahrál druhý Roman Nezhyba. Další veliký Stiga hokejový turnaj je Czech Open za dva týdny a pak už Mistrovství světa v Petrohradě.

Nashledanou

Stiga 7