Norway Open 2014

30.08.2014 20:12

V sobotu 30. srpna se v Norském městě Bergen uskutečnil druhý turnaj světové ligy a první velký turnaj sezóny Norway Open 2014, mezi 56 účastníky převážně z pořádajícího Norsko byl i Srb, Nizozemec, Brit, dva Dánové a deset Švédů. Ze Švédska také pocházeli tři nejvýše nasazení hráče první nasazený Lars Henriksson je 22 ve světovém žebříčku. Dalšími favoriti byly Oscar Henriksson, Jimmy Mardell a Bjarne Axelsen z Dánska, který zde obhajuje bronzovou medaili z loňského turnaje. Loňští finalisté Silis a Caics z Lotyška se lotos turnaje nezúčastnili, protože po zrušení turnajů velké šestky se tento turnaj ocitl v méně prestižní kategorii.

Na začátku byli účastníci rozděleni do čtyř kvalifikačních skupin po čtrnácti, prvních osm postupovalo dál, zbylí hráli jen o 33. místo. Lars Henriksson ve svojí základní skupině třikrát zaváhal a skončil ve své skupině na druhém místě a tak se z vítězství mohl radovat devátý nasazený domácí hráč Andreas Roren, Mardell ztratil ještě víc a ve své skupině obsadil až páté místo, ale přesto postoupil s náskokem šesti bodů na postup, v jeho skupině zvítězil jiný Švéd a to jedenáctý nasazený Truls Mansson. Oscar Henriksson a Axelsen dokázali svoje kvalifikační skupiny vyhrát a bez potíží postoupili dál. Mezi nejlepších 32 postoupili také všichni tři hráči, bojující o vedení v celkovém pořadí světové ligy, protože se účastnili už, jejího prvního turnaje v Americkém Lemontu a to Brit Simon Thomas, a Jerry a Sissie Wikstromovi, i když Sissie až z osmého místa. Ztráty v těchto kolech ale nemají žádnou váhu, protože kvůli menšímu počtu účastníků se vzájemné zápasy ze skupin nepočítají a všechno začne od znova ve dvou finálových skupinách po šestnácti hráčích. Největšími nepostupujícími překvapeními byli Švéd Martin Lunden (23. nasazený, 370 ve světovém žebříčku) a Domácí Fure Svein Arne a Vegard Flatoy.

Zaváhání různých hráčů v různých skupinách zapříčinily to, že se skupina A2 stala papírově velice silnější a skončilo v ní sedm z osmi nejvýše nasazených, tedy všichni kromě Axelsena. Ve skupině A2 se sešlo 13 hráčů původně nasazených na play-off s třemi nejpřekvapivějšími postupy, Magnusem a Øysteinem Klippenovými a Amundem Risaem Fyllingem všichni tři pochází z Norského města Kverneland. Poslední jmenovaný je 45. nasazený a až 1464. ve světovém žebříčku. Finálovou skupinu A1 vyhrál Axelsen s náskokem sedmi bodů na druhého 25. nasazeného Vegard Klippena, od kterého se Play-off moc nečekalo, dalšími zajímavými postupy byly například 26. nasazený domácí hráč Arne Hetlelid a nejlepší Nizozemský hráč 22. nasazený Ewoud van Veen, který navíc postoupil z třetího místa ve skupině. Ve skupině A2 se o výhru poprali Henrikssonovi při vzájemné remíze 3:3 v posledním zápase vyhrál skupinu Oscar, protože měl lepší skóre, nečekané konce byly například domácích hráčů 7. nasazeného Hagerupa Frodeho a 10. nasazeného Espana Moeho, kteří nakonec nepostup, ztratily jediný bod. Největším zklamáním finálových skupin bylo ale konečné 25. místo pro Martina Arenlinda ze Švédska, který byl původně 5. nasazený, Překvapivě postupující do finálových skupin skončili takto 32. Amunden Riasen Fyllingen, 27. Øysteinen Klippen a 21. Magnusen Klippen. S boje o vedení v světové lize vypadla Sissie Wikstromová, která se ze čtvrtého místa posune na celkové 3. s 211 body, Thomas a Jerry Wikstrom, už mají zajištěný výší počet bodů.

V osmifinále vyhrál 4:0 na zápasy Oscar Henriksson nad Arne Hetlelidem, s favoritů také postoupil Jimmy Mardell 4:2, a Bjarne Axelsen těsně 4:3, ale největší favorit Lars Henriksson vypadl s Brit hrajícím za Český klub Big Band Praha 2:4 a Wikstrom bojující s ním o vedení ve světové lize vypadl s Vegardem Klippenem v poměru 2:4 a tak by se v případě výhry ve čtvrtfinále mohl posunout do čela, dále postoupily také Mansson Truls a dva domácí hráči Deniel Remman a Espen Eidsnes. Ve čtvrtfinále znovu suveréně zvítězil Oscar Henriksson 4:0, a Axelsen znovu těsně 4:3, s Espanem Eindersem  vypadl Simon Thomas a tak se do čela světové ligy po Norway Open dostane Jerry Wikstrom, a Thomas bude druhý, posledním semifinalistou se stal Jimmy Mardell, Semifinálové dvojice tvořili Oscar Henriksson - Espen Eidsnes a Bjarne Axelsen – Jimmy Mardell, Axelsen opět zvítězil 4:3 a Oscar Henriksson prohrál první zápas v sérii 2:4, pak už ale neprohrál ani zápas a sérii vyhrál 4:1, díky lepšímu výsledku ze skupiny vyhrál bronz Jimmy Mardell, finále začalo dvěma výhrami Oscara Henrikssona 4:3 po prodloužení, třetí zápas vyhrál Axelsen přesvědčivě 6:1, další dva zápasy vyhrál Oscar Henriksson 4:1, 4:2 a tak stříbrný junior z ME v Rize ovládl celý turnaj. A dostal se na celkové čtvrté místo světové ligy. Další velký turnaj se bude konat v Helsinkách 18. října. Zatím nashledanou.

Stiga7