Norway Open 2015

05.09.2015 20:19

V sobotu 5. září se uskutečnil 19. ročník Norway Open a to poprvé ve Stavangeru. Byl to první turnaj Majors a druhý turnaj World Tour v sezóně. Oproti minulé sezóně klesla účast o 7 hráčů na 46 z 6 zemí Evropy (Česko, Dánsko, Nizozemí, Norsko, Švédsko a Velká Británie). Kvalita obsazení oproti minulému ročníku ale vzrostla (2014 – 744 bodů do světového žebříčku pro vítěze|2015 – 808). Největšími favority byli hlavně hráči ze Švédska: obhájce vítězství Oscar Henriksson (22. ve světovém žebříčku), nejvíše nasazený Lars Henriksson (19.), dalšími favority ze Švédska byli například Peter Ostlund (27.), Joakim Lundin (38.), nebo Markus Nilsson (49.). Největším soupeřem jim měl být nejlepší domácí hráč Yngve Aasheim (40.), který v minulé sezóně senzačně postoupil do čtvrtfinále Mistrovství Světa například přes Alexeye Zaharova, nebo Alexeye Titova oba hráče první světové desítky. Do širšího okruhu favoritů lze zařadit loňského finalistu Dána Bjarne Axelsena (64.), Čecha Pavla Plešáka (76.), Švéda Martina Arenlinda (79.) a Nora Daniela Remmema (99.), to dává dohramady 10 hráčů z TOP 100. Bez účasti nejelších hráčů bylo sice jasné, že turnaj neovlivní prvních 16. míst ve světovém žebříčku, ale naproti loňské sezóně je letos vyrovnanější bodování mezi turnaji Super Series a Majors a tak budou mít tyto turnaje větší vliv na celkové pořadí World Tour a už před začátkem turnaje bylo jasné, že se vítěz tohoto turnaje dostane do čela série. Jak už bylo výše zmíněno Norway Open se v letošní sezóně zůčastní i Češi a to konkrétně Pavel Plešák (76.|APP Gladiators Plzeň), Martin Ženíšek (138.|APP Gladiators Plzeň) a David Dvořáček (489.|Stiga HC Benátky), navíc nový prezident ITHF Simon Thomas reprezentoval Český klub (136.|Stiga Big Band Praha).

Nejdříve bylo všech 46 hráčů rozděleno do čtyř skupin po jedenácti až dvanácti hráčích znichž osum prvních postupovalo do dvou finálových skupin. Ve skupině A překvapivě vyhrál domácí Arne Johannes Holmin, na lepší vzájemný zápas před Larsem Henrikssonem. Z posledního postupového místa také postoupil Pavel Plešák. Druhou skupinu vyhrál obhájce Oscar Henriksson s dvoubodovým náskokem na Amunda Rise Fyllinga. Skupinu C ovládli Švédi, první skončil Markus Nilsson, druhý Martin Lunden a třetí Peter Ostlund. Z pátého místa postoupil do finálových skupin Martin Ženíšek. Poslední skupinu vyhrál Švédský veterán Joakim Lundin o jeden bod před Yngvem Aasheimem, třetí skončil Simon Thomas. Překvapivě nejlépe z Čechů si v základních skupinách vedl David Dvořáček, který v této skupině skončil čtvrtý. Základní skupiny sici ukázali několik překvapení, ale téměř vždy postoupily nasazení hráči, pouze ve třech případech postoupil hráč nenasazený v třicetidvou nejlepších a to Noři Oystein Klippen (33. nasazený) a Gustav Bradland (38.) a Čech David Dvořáček (36.). Ti postoupili na úkor Dánského juniora Mathiase Jacobsena (29.), a Norů Sveina Arne Fureho (30.) a Hans-Oyvind Sagen (32.).

Ve finálových skupinách tvořených napříč skupinami opět vznikla jedna teoreticky silnější. Do finálové skupiny 2 se totiž dostalo hned 8 hráčů z první nasazené desítky a navíc i všichni tři Češi. Tuto skupině dobře zahrál Oscar Henriksson a zvítězil bez jediné porážky, další tři místa obsadili také Švédi, druhý skončil Markus Nilsson, třetí Lars Henriksson a čvrtý Peter Ostlund, další tři místa obsadil domácí, pátý Daniel Remmem, šestý Yngve Aasheim, sedmý Stian Lode, alespoň poslední postupové místo vybojoval pro Čechy Martin Ženíšek. Pavel Plešák skončil ve skupině 10. a celkově 20. a David Dvořáček 16. a celkově 32. Ve finálové skupině 1 také ovládli Švédi. Vítězem skupiny se stal Joakim Lundin, druhý skončil Frederic Axelsson a třetí Martin Arenlind, čtvrtý Nor Stian Ostrem, páté a šesté místo obsadili opět Švédi Andreas Andersson a Martin Lunden. Poslední dvě postupová místa vybojovali Noři Espan Moe a Trond Gangsoy. Největším překvapením postupu do Play-Off byl Švéd Andreas Andresson, který postoupil jako 24. nasazený. Nejpřekvapivěji vypadl 7.nasazýný Bjarne Axelsen.

Do Play-Off hraného na čtyři výtězné zápasy postoupilo nejlepších 9 Švédů, 6 Norů a 1 Čech. V prvním kole postoupili až na jednu vyjímku hráči z prvních čtyř míst ve skupině Yngve Aasheim potvrdil své úspěchy v Play-Off na MS a porazil 4:3 na zápasy Martina Arenlinda. Ve čtvrtfinále bezchybně zahrál Oscar Henriksson a vyřadil Stiana Osterma 4:0 na zápasy, Lars Henriksson porazil Frederica Axelssona 4:1, Joakim Lundin vyhrál nad Peterem Ostlundem také 4:1 a schodným výsledkem vyhrál i Markus Nilsson nad Yngve Aasheimem a tak mezi nejlepší čtyři postoupili pouze Švédi. Nejlepším Norem se nakonec stal sedmý Stian Ostrem. Ani v semifinále neměl Oscar Henriksson problémy a postoupil do finále přes Markuse Nilssona 4:0 na zápasy. V druhém semifinále vyhrál druhý vítěz skupiny Joakim Lundin nad Larsem Henrikssonem 4:2. O třetí místo se tak podělili Lars Henriksson s Markusem Nilssonem a ve Finále hrál doté doby bezchybný Oscar Henriksson s Joakimem Lundinem. Ve finále se Henriksson ihned ujal vedení 3:0, Lundin si stav zredukoval na 3:2, ale to bylo všechno a Oscar Henriksson vyhrál poslední zápas 2:1 a celou sérii 4:2 a obhájil vítězství.

Norway Open 2015 tedy vyhrál Oscar Henriksson a poprvé se dostane do TOP 20 světového žebříčku a také se letos dostal do vedení World Tour. Jediným Čechem v Play-Off byl nakonec 16. Martin Ženíšek, 20. skončil Pavel Plešák a 32. David Dvořáček, pro kterého byl jen postup do finálové skupiny velký úspěch. Další turnaj Majors se uskuteční v Petrohradu 14. 11. 2015 zatím naschledanou

Tomáš Kahoun ml.

Stiga 7