Norway Open 2018

10.09.2018 13:27

Po letní pauze a pár turnajích, které jsem byl nucen kvůli zkouškovému období vynechat, se vrací články o největších Stigahokejových turnajích na stránkách stiga 7. Už na začátku září se začíná prvním turnajem Super Series, protože se ITHF rozhodla, že místo čtyř turnajů za sezónu bude turnajů pět a nejvyšší status se bude pravděpodobně mezi turnaji střídat ze sezóny na sezónu. Páté Super Series letos připadlo Norsku (zbylé čtyři budou letos konat obvyklí pořadatelé v Lotyšsku, Švédsku, Rusku a Česku). Turnaj v Norsku bývá dobře organizován, ale mívá nízkou účast a to se potvrdilo i letos když se na turnaj registroval jen něco málo přes 30 hráčů a na turnaj nakonec dorazilo právě 30 stigařů a to konkrétně (17 Norů, 11 Švédů, Dán a Ukrajinec). Mimochodem 30 hráčů je o 52 hráčů méně než dosavadní nejnižší účast na turnaji Super Series a o celých 97 méně hráčů než byl dosavadní medián účasti na turnajích této kategorie.

Mezi favority se řadilo 8 hráčů první stovky světového žebříčku. Asi nepochybně největší favorit byl Hans Osterman (12. ve světovém žebříčku), který už Norway Open dvakrát dokázal vyhrát a třikrát už také vyhrál Mistrovství světa. Naposledy sice v roce 2005, ale i na posledních dvou světových šampionátech skončil mezi nejlepšími deseti. Ze Švédska tu dále byli Joakim Lundin (30.), Peter Ostlund (52.), Truls Mansson (80.), Patrik Hellstrom (89.) a další. Domácí spoléhali především na svého nejlepšího hráče v žebříčku Yngve Aasheima (65.) a mladého Magnuse Klippena (67.). Z nejlepší stovky na turnaj dorazil ještě Mykhaylo Shalomayev (100.).

I přes nízký počet hráčů se hráli dvě základní skupiny. Z každé postupovalo prvních dvanáct hráčů, takže postup měli všichni silnější hráči téměř jistý. Ale i tak museli začít naplno už od začátku, protože se zápasy nesly do klasické finálové čtyřiadvacítky známé z mnoha nejen českých turnajů. V první skupině to nejlépe zvládl Hans Osterman, který zvítězil před Magnusem Klippenem oba dva ztratili zatím pouze 3 body. Dobře si vedl i třetí Yngve Aasheim který jich ztratil 6 a skončil třetí. Čtvrtý skončil domácí Trond Gangsoy a pátý syn Hanse Uno Osterman, kteří už bodů ztratili o něco více. V druhé skupině zvítězil Patrik Hellstrom se ztrátou tří bodů, druhý byl Joakim Lundin, ten ztratil o jeden bod více. Další bod navíc ztratil třetí Andreas Roren a další dva čtvrtý Peter Ostlund. Světový žebříček v nasazení vůbec neselhal, protože do skupiny B spadlo 6 hráčů, kteří jsou ve světovém žebříčku postaveni nejníže.

Ve finálové skupině všech 24 hráčů dohrávalo 12 zápasů z hráči z druhé skupiny a po součtu všech bodů na tom byl nejlépe Joakim Lundin se ziskem 40 bodů. Druhý byl Hans Osterman s 38 body a za ním následovaly Magnus Klippen, Yngve Aasheim, Patrik Hellstrom, Peter Ostlundm, Andreas Roren, Amund Risa Fylling a další. Do Play-Off postupovalo prvních šestnáct hráčů. Zde už k několika překvapení oproti žebříčků došlo například nepostoupil norský veterán Arne Johannes Holmin (174.) naopak postoupil Švédský hráč Stefan Lemming (511.), který se stiga hokejem začal teprve před necelýma dvěma lety.

Play-Off hrané tradičně na čtyři vítězné zápasy, přineslo několik překvapení oproti skupinám už v prvním kole Peter Ostlund podlehl vysoko 1:4 Oysteinovi Klippenovi. A Andreas Roren prohrál ve vyrovnané sérii s Frode Hegerupem až v prodloužení sedmého zápasu. Čtvrtfinále dopadla podle očekávání: Joakim Lundin : Amund Risa Fylling 4:1, Hans Osterman : Frode Hegerup 4:1, Magnus Klippen : Oystein Klippen 4:0 a Yngve Aasheim : Patrik Hellstrom 1:4. Semifinále nabídlo dvě vyrovnané bitvy Joakim Lundin vyhrál 4:2 na zápasy nad Patrikem Hellstromem. Hans Osterman hrál překvapivě zajímavou sérii s Magnusem Klippenem a nakonec mu překvapivě podlehl 3:4. na zápasy. V sérii o bronz sice zvítězil 3:0, ale i tak asi od turnaje čekal víc. Naopak Magnus Klippen pokračoval skvěle i ve finálové sérii a v té vyhrál 1:2p, 2:1, 2:1, 2:3p, 3:2p, 4:1 (celkově tedy 4:2) a zvítězil na svém prvním turnaji Super Series v kariéře, navíc se stal prvním Norem, kterému se to povedlo a to v pouhých 18 letech.

Celkové zhodnocení je takové, že první velký turnaj sezóny překvapivě vyhrál Magnus Klippen, který postupně proniká mezi světovou špičku, druhé a třetí místo za ním obsadili švédské legendy Joakim Lundin a Hans Osterman. V žebříčku nejzajímavěji poskočil Magnus Klippen na 50. pozici a letošní World Tour teprve opravdu začíná a jejím lídrem je zatím Michael Toft Nielsen z Dánska, který se zatím jako jediný zúčastnil dvou turnajů, následovaný nejlepšími hráči z turnaje v Norsku, ale toto pořadí se bude určitě ještě výrazně měnit. Příští velký turnaj se koná už za týden a to v Edmontonu, kde se bude poprvé na Kanadské půdě bude konat mistrovství Severní Ameriky. Bude to druhé Mistrovství Severní Ameriky v roce 2018 toto, však bude pro sezónu 2018/2019 přihlášeno je zatím pouze 18 hráčů převážně z Kanady a vítěz posledních tří MSE Roman Nezhyba z České Republiky zatím chybí.

zatím neshledanou,

Tomáš Kahoun ml.