Riga Cup 2014 - 1. den

06.12.2014 17:27

V sobotu 6. 12. 2014 začal v Lotyšské Rize dvoudenní turnaj, kterého se zúčastnilo 187 hráčů z 10 zemí světa (Běloruska, Estonsko, Finsko, Lotyšsko, Litva, Norsko, Rusko, Švédsko, Ukrajina a poprvé na letošních velkých turnajích i Česko). Podle systému turnaje postoupilo osm nejvýše nasazených hráčů ve světovém žebříčku přímo do druhého dne a to domácí hráči Edgars Caics (2), Atis Silis (5) a Valts Smagars (17), Rusové Yanis Galuzo (7), Alexey Titov (12) a Andrey Voskoboynikov (13) a nakoneč Finští junioři Jan Pelkonen (11) a Kevin Eriksson (14). Turnaje se tedy zúčastní jen tři hráči z top 10, což je málo na první turnaj nejvyšší kategorie Super Series Sezóny. Ostatních 179 hráčů se první den utká v základních a poté v semifinálových skupinách o nejlepší 48 hráčů, kteří se zítra zahrají finálové skupiny a Play-Off pro 24 nejlepších. Mezi největší favoriti prvního dne tedy byly Mikhail Shashkov z Ruska, Janne Ollila z Finska a domácí hráči Andris Liepiņš a Edgars Saulītis. Mezi favority na postup patřili také oba Čeští hráči Jan Dryák (45 ve světovém žebříčku/17 nasazený), a David Šmíd (90/31). Za zmínění taky stojí, že se na turnaj i přes startovné 15 € přihlásilo 62 nováčků.

Z 10 základních skupin postupovalo prvních osm hráčů do semifinálových skupin mezi 88 nejlepších hráčů. Vítězi skupiny a byl Ruský junior Mikhail Shashkov, skupiny B domácí Rūdolfs Kamzols, skupiny C také domácí Andris Liepiņš, v této skupině skončil čtvrtý David Šmíd a postoupil dál, ve skupině D další domácí hráč Elvijs Siliņš, ve skupině E Švéd Markus Nilsson, ve skupině F 11 letý Ukrajinec Oleksii Korabel, v G vyhrál Estonská Juniorka Maria Saveljeva, ve skupině H další Estonec Jevgeni Lvov, ve skupině I Ukrajinský junior Roman Ignatenko, v této skupině skončil třetí Jan Dryák a postoupil do Semifinálových skupin a skupinu J vyhrál Estonec Igor Saveljev. Nejlepší hráči v žebříčku, kteří nepostoupili to semifinálových skupin byli až ve čtvrté stovce a to Rus Alexey Baranov a domácí hráči z Lotyšska Alens Kalniņš a Eduards Paķis. Nejpřekvapivějšími postupy předvedly Litevka Sandra Komaraite (620), a dva Lotyši Elīna Gala (621) a Edgars Jemeļjanovs (741).

V semifinálových skupinách se hráči utkali o 40postupových míst do druhého dne. V Divize 1A vyhrál Český veterán Jan Dryák s náskokem tří bodů na Švéda Markuse Nilssona, v Divizi 1B Rus Pavel Gorodnitskiy o dva body před Finem Jannem Ollilou. Z této divize taky postoupil s náskokem pět bodů na postup David Šmíd. Divize 1C ovládli domácí hráči, první skončil Filips Buhtujevs a druhý Sandis Kristaps Lagzdiņš. V divizi 1D vyhrál Ukrajinský Junior Roman Ignatenko s dvěma body k dobru před domácím Jevgēnijsem Zaharovsem. Mezi nejpřekvapivější postupy mezi nejlepších 40 patří Finský Junior Rene Huhtela (241), Ruský junior Nikita Pavlov (213) a dobrou formu Ukrajinských hráčů potvrdila Viktoriya Noselivska (252). Nejpřekvapivěji nepostoupili domácí hráč z první stovky Artūrs Verčins (89), Rus Alexander Zaytsev (109) a domácí Edgars Vitols (128)

Zítra se utká 20 Lotyšů, 11 Rusů, 5 Finů, 4 Ukrajinci, 3 Estonci 2 Češi, Nor, Litevec a Švéd nejen o vítězství v Riga Cupu, ale i o body do World Tour a Světového žebříčku. Neshledanou zítra

Stiga 7