Riga Cup 2014 - 2.den

07.12.2014 19:57

V neděli 7. 12. 2014 se od 9:00 středoevropského času rozhořeli boje ve dvou finálových skupinách Riga Cupu. Největšími favoriti byli tři hráči z top 10 Lotyši Edgars Caics (2), Atis Silis (5) a Rus Yanis Galuzo (7) všichni hájící barvy místního klubu BJC Laimīte. Jak jsme včera zmínili, bude se tu dnes bojovat o průběžné vedení. Vedení Pravděpodobně neudrží při neúčasti na tomto velkém turnaji Rus Maxim Borisov, a o vedení se tak poperou především Junioři Rus Mikhail Shashkov (284 bodů) a Fini Kevin Eriksson (283) a Jan Pelkonen (260), teoretickou šanci na vedení má i Švéd Markus Nilsson (244).  Při neúčasti mnoha hráčů z top 10 mohli na pozici v top 10 uvažovat hned čtyři hráči Jan Pelkonen (11 ve světovém žebříčku), Rusové Alexey Titov (12) a Andrey Voskoboynikov (13) a Kevin Eriksson (14).

Finálovou skupinu A vyhrál s přehledem domácí favorit Edgars Caics, zbylá tři místo zajištující přímí postup do 1/8 finále vybojovali domácí Valts Smagars, Rus Mikhail Shashkov a Český veterán Jan Dryák. Z této skupiny překvapivě postoupil Estonec Jevgeni Lvov (121), který o jeden bod vyřadil domácího Gintse Lasmanise (41). Ve finálové skupině B vyhrál Rus Andrey Voskoboynikov, druhý skončil  Atis Silis, třetí Yanis Galuzo a čtvrtý Andris Liepiņš, nejpřekvapivěji z této skupiny postoupil Švéd Markus Nilsson (102) a domácí Jānis Kalnevics (116). Naopak vyřazen byl překvapivě s přehledem Edgars Mucenieks (33) a Rus Pavel Gorodnitskiy (40). V této skupině také obsadil 9. místo David Šmíd a postoupil do Play-Off.

V prvním kole Play-Off vypadlo hned několik favoritů Jan Pelkonen s Markusem Nilssonem 2:4, Kevin Eriksson s Edgarsem Saulītisem 2:4 a Alexey Titov s Jānisem Kalnevicsem 2:4. Do 1/8 finále také postoupili všichni výše zmínění překvapivě postupující do Play-Off. Nepostoupil ale David Šmíd, který podlehl Artjomsovi Zaharovsovi 1:4 na zápasy. V 1/8 finále překvapivě vypadli další dva hráči z top 20 Mikhail Shaskhov 3:4 s Edgarsem Saulītisem a Valts Smagars 0:4 s velkým překvapením Jānisem Kalnevicsem, v osmifinále také pohdlně 4:1 zvítězil Jan Dryák nad Estoncem Jevgeniem Lvovem. V 1/4 finále  si snadno se svými soupeři poradili hráči BJC Laimīte Edgars Caics, Atis Silis a Yanis Galuzu a všichni tři vyhráli 4:0 na zápasy, ale velice stresující byla série mezi Janem Dryákem a Andreyem Voskoboynikovem a šťastnější bil nakonec Jan Dryák, který rozhodující sedmý zápas vyhrál 4:2 a celou sérii v poměru 4:3. V semifinále se utkali stejně jako ve finále MS 2013 domácí hráči Atis Silis a Edgars Caics a stejně jako na MS 2013 vyhrál Atis Silis 4:1 na zápasy. V druhé sérii dokázal Jan Dryák srovnat stav série s Yanisem Galuzem z 1:3 na 3:3, ale poslední zápas kvůli několika Galuzovým dobře mířeným střelám z křídel na bránu prohrál 3:4 a stejně tak i celou sérii, i tak je ale semifinále pro Český Stiga hokej velikým úspěchem zvlášť když umístění Jana Dryáka z letošních Českých pohárů jsou třetí, čtvrté a deváté místo. V zápase o bronz podlehl Dryák Caisovi 1:3 na zápasi a tak skončil nakonec čtvrtý, pravidelní hráči Českého Poháru tak obhájili loňské čtvrté místo Yevgena Levdanskeho. Ve finále vyhrál 4:2 na zápasy Atis SIlis a vyhrál tak svůj druhý velký turnaj od svého triumfu na MS 2013 v Norském Stavangeru.

Jak turnaj zhodnotit? Atis Silis dokázal, že na Edgarse Caise umí a vyhrál první Super Series historie, Yanis Galuzo potvrdil dobrou formu a k třetímu místu z Petrohradu přidal stříbro z Rigy. Edgars Caics asi jako světová dvojka bez účasti Maxima Borisova s třetím místem nemůže být moc spokojený. Milými překvapeními byly čtvrté místo Jana Dryáka a sedmé místo Jānise Kalnevicse. Naopak sklamali Junioři Kevin Eriksson a Jan Pelkonen vypadli už v prvním kole Play-Off a Mikhail Shaskov už v 1/8 finále i přesto se ale dostal do čela World Tour s 453 body. Top 10 světového žebříčku se až do dalšího velkého turnaji v Malmu 7. února nezmění. Zatím nashledanou

Stiga 7