Rozsáhlá analýza před domácím světovým šampionátem

14.06.2017 08:54

Jsem Tomáš Kahoun ml. Sice nejsem jeden z nejlepších hráčů světa, ale o světovém stolním hokeji mám docela přehled a vedu tyto stránky, a proto jsem se pro své čtenáře rozhodl před svátkem stolního hokeje, který se bude konat už za pár hodin v Liberecké Home Credit Aréně, připravit přehled všech účastníků. Na turnaji bude hrát rekordních 25 států a také rekordních 151 hráčů v Hlavní Kategorii. V analýze začneme u nejslabších a budeme postupovat výše…

Srbsko

Pro tento stát to vlastně není první účast na Mistrovství Světa Darko Mrdalj, který žije a hraje stolní hokej v Norsku pod Srbským Pasem, se zúčastnil mistrovství světa 2013 a skončil na 112. místě ze 121. účastníků. Letošní reprezentant také nežije v Srbsku, ale tentokrát v Bosenské Banja Luce. Toto město je součástí srbské části Bosny a Hercegoviny a Sinisa Culic je tam podle údajů poslaných na světový žebříček ITHF jednoznačně nejlepší a zatím zůstává neporažen a základní talent mu proto zřejmě nechybí. Jeho nevýhodou zůstává, že nikdy nehrál proti nejlepším hráčům světa a několik účastí v Chorvatské lize, kde končil k horším to nenapraví. Jeho cílem proto zřejmě bude bojovat s nejhoršími hráči na turnaji a získat zkušenosti, které pomůžou rozšířit Srbský a Bosenský stolní hokej jako potencionální líheň nových hráčů???

Polsko

První účast Polska na vrcholné akci, první účast čtyřnásobného Polského Mistra (2014, 2015, 2016 a 2017) Adama Sowy na Mistrovství světa. Sowa podle světového žebříčku pochází z města Jastrzębie-Zdrój ve Slezsku hned vedle Českých hranic a tomu získalo možnost účastnit se několika turnajů Českého poháru a dokonce jednoho klubového MR za tým THC Třinec B. Žádnou díru do světa tu, ale neudělal a jeho největším úspěchem je asi 15. místo od konce na Czech Open 2016. Tohoto hráče znám díky turnajům v Česku osobně a z pěti zápasů je to pro mě podle mých osobních bilancí 5:0 pro mě. Co si pamatuju, umí občas zahrát velmi hezky a rychle, ale zatím to nestačilo ani na mě a proto bude na MS patřit stejně jako Srbský hráč k Outsiderům.

Chile

Další netradiční země stolního hokeje, která se účastní Mistrovství světa v Liberci je Chile. Oproti prvním dvěma zemím má Chile už zkušenějšího hráče Thomase Corneliuse, který žije a hraje v Německu za klub Frankfurt Gothers. Na letošním Mistrovství Německa skončil sedmý a dvakrát se už účastnil Mistrovství světa. V roce 2005 skončil 93. ze 127 a v roce 2013 79. ze 121 což je velmi solidní výsledek. Díky tomuto výsledku se dá očekávat, že Thomas Cornellius nebude na turnaji patřit k úplně nejhorším hráčům. Druhý reprezentant Chile Nicolas Cornelius je jenom 11 let starý a nemá mnoho zkušeností se stolním hokejem (nejlepší turnaj na světovém žebříčku – 9 bodů). Thomas Cornelius se navíc zúčastní kategorie veteránů a Nicolas Cornelius kategorie Juniorů a super juniorů.

Kanada

Kanada se po čtyřleté pauze vrací na mistrovství světa ve stolním hokeji Stiga, tehdy byl nejlepším ze tří účastníků Reggie Stefaniszyn na 64. místě ze 121 účastníků. Letos do Česka za Kanadu přijel jediný hráč, ale to ten nejlepší z Kanaďanů ve světovém žebříčku. Bernie Kunzler už dvakrát hrál na MS. V roce 2005 skončil 50. ze 127 a v roce 2009 90. ze 130. Obyvatel města Kitchener v Ontariu, patřil za oceánem v poslední době k nejlepším z pěti účastí na letošních turnajích World Tour v USA a Kanadě získal pět druhých míst. Třikrát za návštěvou z Evropy a dvakrát za Američanem s Českými kořeny Romanem Nezhybou z Kalifornie. Kunzler letos dokonce navštívil evropský turnaj Turku Open a skončil na něm na 39. místě z 56 hráčů. Kunzler je zkušený a poměrně silný hráč, ale evropská špička má na Americkou náskok a proto by byl pro Kunzlera, který je nasazený 111. velký úspěch i první stovka. Podobné šance má i v kategorii Veteránů.

Kazachstán

Oproti prvním odeslaným předpokladů a oficiálním stránkách Kazašského stolního hokeje nakonec posílá Kazachstán jen jednoho účastníka a není překvapení, že je to Aleksander Tarakanov. Pro Tarakanova to bude už druhé mistrovství světa. Před dvěma lety v Petrohradě skončil 93. ze 108 a to znamená, že byl 4. ze 6 Kazachů na  turnaji. Za poslední dva roky ušel Kazachstán docela dlouhou cestu a našel několik kvalitních hráčů a posunul se v žebříčku i tak se nejlepší Kazaši zatím největších turnajů nezúčastní. Tarakanov je sice jednoznačně nejlepším Kazachem v Žebříčku, ale to díky tomu že hraje pravidelně v Rusku a má za sebou skvělý turnaj jako Kursk Cup 2016 42. místo ze 144 a 598 bodů do světového žebříčku. Na druhou stranu se mu nedaří na Kazašských turnajích. Od minulého MS nikdy nevyhrál a navíc na prvním Kazašském turnaji ve World Tour skončil až na 28. místě za 27 dalšími Kazachy. Těžko říct jak skončí. Může vylítnout až k 80. místo, anebo může skončit jen před několika hráči jako na jeho posledních MS a ME.

USA

Spojené státy budou reprezentovat dva hráči z jedné rodiny Kevin A Sean Rafferty. Kevin je zkušenější a hrál už na MS 2013. Skončil 92. ze 121. Jeho úroveň na Americkém kontinentu není úplně nejlepší, ale rozhodně zde patří ke kvalitnějším hráčům a stále se zlepšuje. Na mistrovství Severní Ameriky jsou jeho výsledky od roku 2013 tito: 11., 12., 5., 4. a 3. Patří k největším Severoamerickým objížděcím a je jeden z nejuznávanějších pořadatelů. Jeho šance jsou o něco nižší než u jeho Kanadského kolegy a podobné šance má i v kategoriích Veteránů a Super veteránů. Seanova kvalita se dá jen těžko odhadnout, ale bude určitě slabší, než Kevin o mnoho to zřejmě nebude na jediném letošním turnaji World Tour skončil 4. a na tom samém skončil Kevin 3. ale za nimi byli už jen málo známí hráči. Sean nastoupí pouze v kategorii Open.

Irsko

Nová za mě ale známý účastník Simon Thomas. Pro současného prezidenta ITHF to bude už 5. Mistrovství Světa. 2007 skončil 82. ze 117, v roce 2011 95. ze 105, v roce 2013 74. ze 121 a v roce 2015 62. ze 108. Simon Thomas známý většině hráčů jako účastník dvanácti turnajů World Tour v sezóně nebude sice patřit ke špičce, ale má i dost výkonosti a zkušeností na to aby skončil zhruba v polovině. Ze 151 účastníků je 80. nasazený. Také nastoupí do kategorie Veteránů.

Izrael

Další neznámá země vysílá na svoje první mistrovství světa vyrovnanou a docela kvalitní dvojici hráčů se zkušenostmi z Ruska i turnaji World Tour. Jevgeny Tsupko a Mikhail Margolis, který je navíc veterán, tvoří vyrovnanou dvojici s 2000+ body v žebříčku. Pro Margolise to dokonce není první mistrovství světa, protože hrál už na MS 2001 pod Ruskou vlajkou a skončil 63. ze 100 hráčů. Na druhou stranu se musí uznat že 2000+ není dostatečná úroveň na úspěch na MS a Tsupko, který bude pravděpodobně lepší je nasazen 103. a Margolis 116. Škoda, že v Izraeli nemají ještě tři hráče podobné výkonosti, protože by to mohl být docela slušný tým.

Chorvatsko

Chorvatskem nám začínají větší státy a nebude tu už velký prostor pro každého hráče. Za Chorvatsko do Liberce přijedou tři hráči Vjekoslav Kufrin, Marko Curkovic a Kristijan Curkovic. Všem navíc už bylo 40, takže i když nesestaví tým do kategorie Open, tým Veteránů Chorvatsko reprezentovat bude. Z Chorvatska má největší šance Kristijan Curkovic je to asi první hráč v této reportáži co má reálné šance na umístění mezi 64 nejlepšími hráči ve finálových skupinách. Ze dvou účastí vytězil Kristijan Curkovic 35. místo z roku 2009 a 48. z roku 2011.

Dánsko

Poslední družstvo, které nesestaví tým je Dánsko. Trojice hráčů je jasná Bjarne Axelsen, Michael Toft Nielsen, kteří navíc budou hrát Veterány a Anette Engel, která navíc bude hrát ženy. V doprovodných kategoriích má asi největší šanci Engel, která už má jednu medaili z mistrovství Evropy, ale mezi největší favoritky určitě patřit nebude. Na MS mezi ženami zatím skončila nejlépe osmá. Bjarne Axelsen bude hlavním kandidátem na úspěch Dánska v hlavní kategorii. Na loňském ME skončil 42., ale na minulém MS ani nepostoupil do finálové skupiny. Vzhledem k tomu že je, ale hráčem první světové stovky se dá účast ve finálové skupině předpokládat. Na Play-off zřejmě stačit nebude, nejlépe na MS skončil 37. v roce 2009.

Švýcarsko

První z 15 národů, které složí pětičlenný tým. Olli Majaniemi, Ramon Klaus, Beat Luginbuhl, Rolf Locher a Jean-Claude Klaus je sestava Švýcarska. Poslední tři jmenovaní jsou nejlepšími hráči Švýcarska ve světovém Žebříčku a navíc veterány a tak sestaví i Veteránské družstvo, které bude možná o něco málo silnější než hlavní. Hlavní družstvo totiž bude ambice velmi nízko a spíše bude bojovat o ne prohru. Olli Mjaniemi a Ramon Klaus zřejmě mnoho nepřispějí a kvalita ostatních hráčů není o mnoho vyšší než úroveň hráčů jiných slabších týmů. Největším favoritem do Open kategorie je Jean-Claude Klaus pro něho to bude už 9. mistrovství světa nejlépe skončil 34. v roce 2001. V roce 2015 skončil 74.

Slovinsko

Ani sedmička Slovinských hráčů nebude patřit k úplným favoritům turnaje: Anze Bozic, Bernard Rjavec, Bernard Skrlep, Tim Weisseisen, Rok Skrlep, Miha Skrlep a Mojca Skrlep. Miha a Mojca Skrlepovi nastoupí navíc v Juniorech a Super juniorech. A Bernard Skrlep ve Veteránech, ale k nejlepším v těchto kategoriích patřit nebudou. Tým moc silný nebude, musí se uznat, že několik hráčů je velmi kvalitních například Tim Weisseisen, ten ale nehrál tři roky žádný turnaj a Absence dvou nejlepších z rozsáhlé skupiny Skrlepů Nejce a Jaka tým také oslabí. Tim Weisseisen dokázal skončit 57. na MS 2013 v Norském Stavngeru a bude asi hlavním tahounem týmu i favoritem v Opnech, ale celá výkonost tohoto týmu bude nevyspitatelná, ale je téměř jisté že do bojů o přední příčky v žádné kategorii nezasáhnou.

Bělorusko

Jedna ze zemí, kde stolní hokej poslední dobou začíná rozkvétat. Jen škoda, že na MS nebudou hrát asi dva nejlepší Běloruští hráči, Eugene Papakul a Vadim Romanenko. Aliaksandr Bartosh, Aliaksandr Dalgou, Andrei Kniaziuk, Dzmitry Kalinouski, Fiodar Kalinouski, Eduard Kuratnik a Siarhei Vazhnik je sedmička Bělorusů na MS. Až na Kalinouskise, který je dokonce Super junior a Aliksandra Bartoshe jsou všichni v týmu Veteráni. A proto podpoří i silnou účast Veteránských týmů. Do hlavní kategorie budou Bělorusové spoléhat především na nejzkušenějšího hráče Andreie Kniaziiuka, pro kterého to bude už 6. MS. Zatím, ale bez výraznějšího úspěchu, nebo na Aliksandra Bartoshe, který byl nejlepším Bělorusem na minulém MS (89.), škoda absence nejlepších kteří možná věřím mohli i při vysoké účasti posunout Běloruské maximum. Takhle bude Běloruský tým těžit z vyrovnanosti a zkušenostmi z občasné konfrontace s Ruskými hráči. Bělorusové jsou navíc pořadatelé příštího MS v Minsku 2019.

Litva

Litva na tom bude výkonově podobně jako Bělorusko, také jí chybí nejlepší hráč Artem Valiev, který pravidelně hraje v Rusku a občas se tam dokáže prosadit mezi nejlepší. Bude to teprve podruhé, co složí Litva družstvo na MS. Poprvé skončila 15. z 15. Letos také nebude patřit k nejlepším ba naopak, ale s dříve napsanými družstvy bude svádět minimálně vyrovnané boje. Audrius Pleikys, Mazvydas Satkus, Vladimir Voronov, Sandra Komaraite, Zygimantas Remeika, Pavel Petrik, Andzej Petrik a Simonas Pleikys to je v podstatě to nejlepší co Litva bez Valieva má a menší výsledek by tým získat mohl. Největším esem bude asi Simonas Pleikys na Mistrovství světa zatím nehrál ale má už 2905 budů ve světovém žebříčku, což by odpovídalo zhruba 80. pozici. Sandra Komaraite nastoupí v ženách, Vladimir Vronov a Audrius Pleikys ve Veteránech a navíc ve dvou zkusí družstva a tým posílí i Gintautas Remeika, které pak bude hrát ještě Super juniory.

Maďarsko

Také jeden z týmů co poslední dobou moc neobjíždí turnaje, ale tady bude asi zlom a věřím, že Maďaři dokážou všechny níže napsané týmy porazit. Na minulém MS sestavily jen čtyřčlenný tým i tak skončili devátí. Navíc V České republice nastoupí v nejlepším možném složení: András Naszádi, Bálint Nagy, Gergely Regula, László Bobák, Magor Papp, Mátyás Papp, Péter Borsányi a Viktor Magyari a navíc György Regula, který bude hrát pouze v týmu a jako Super Veterán. Nejlepší v žebříčku i na minulém MS (53.) byl Gergely Regula. Nejlépe skončil 52. v roce 2007. Ale opravdu skvělou sezónu má letos Peter Borsanyi, který je Maďarským Mistrem a navíc skončil třetí na na maďarské poměry nabytém Budapest Trophy. Oba tito hráči mají šanci postoupit do finálových skupin a stanou se tahouny národního týmu. Z tohoho výběru sestaví Maďarsko i veteránský tým, který ale nebude mít větší ambice.

Německo

Stát, který se nenápadně poslední dobou zlepšuje vždyť jeho nejlepší hráči Valentin Dietze, Linus Restel a Leon Hausshnechnt jsou junioři a stále se zlepšují. Juniorská trojice má asi větší ambice než Open Družstvo, ale i semifinále by bylo přímo zázračné. Tým ještě doplňují veteráni Eike Rompa, Frank Bruneske, Ralph Pommerenke, Thomas Haussknecht a Thony Restel. Veteránský tým se bude řadit k průměrným a pro Open tým budou hlavní konkurenri Maďaři a Slováci. V Open kategorii jednotlivců jsou na tom podobně, jako Litva budou spoléhat především na Linuse Restla, který ještě na MS nehrál, ale na minulém ME byl ve finálové skupině. Hermann Petuch navíc podpoří družstvo a Ida a Annika Groppovi si vyzkouší turnaj žen.

Slovensko

Náš východní soused pošle družstvo na MS a vlastně i na ME po čtyřech letech, tehdy bylo složeno výhradně z Košických hráčů. Letos je situace trochu jiná a byla uspořádána řádná nominace a tou prošli Imrich Blaško, Daniel Mitro, Tomáš Hudec a Karol Hudec z Košic, Tibor Valachovič ml. a Martin Vépy ze Skalice a Allan Lorand a František Šuma z Novozámeckého klubu THC Predators. Slovenský tým bude stát především na Imrichovi Blaškovi, který na svém minulém MS 2013 dokonce postoupil až do předkola Play-off a skončil celkově 23. Velmi silný je také Tibor Valachovič ml. Tým Slovenska byl při minulé účasti 8., ale letos to bude mít na čtvrtfinále velmi těžké a také si bude muset dávat pozor na níže nasazené týmy. Veteránské družstvo Karol Hudec, Allan Lorand a František Šuma k nejsilnějším patřit nebude. Slovákům úspěch přeju ale poslední dobou je slovenský stolní hokej poměrně neaktivní a bude to mít velmi těžké. V Super Veteránech nastoupí Štefan Ivan.

Estonsko

Další ze států, který si zaslouží pochválit za rozvoj v poslední době je Estonsko. Loňské ME tam nastartovalo skupinu nových hráčů a první z nich se ukážou už na tomto MS a to Denis Andrijashkin, Daniil Moshnin a Aleksandr Metelitsa. Poslední jmenovaný dokonce kromě juniorské kategorie a juniorského družstva i v Open Kategorii. Tam ho ještě doplní méně početný (vlastně všechno co Estonsko má), ale zato dost kvalitní tým který už je v posledních letech zvyklý minimálně na čtvrtfinále a boje o 7. místo: Alen Shekarev, Igor Saveljev, Jevgeni Lvov, Juri Artamonov, Maria Saveljeva, Mark-julius Pikat, Vafa Hamdamov. Veteránský tým bude poměrně silný, ale na medailové pozice pomýšlet nebude. Největším želízkem v ohni je pro Estonsko Maria Saveljeva v kategorii žen, kde patří mezi tři hlavní kandidátky na zlato a na jejím posledním letošním turnaji World Tour Majors potvrdil dobrou formu čtvrtým místem. Kromě Savaljevy bude v Open kategorii patřit k hlavním nadějím Jevgenij Lvov 41. z MS 2011 a 14. z loňského domácího ME.

Norsko

Národ velké šestky Norsko se chová poměrně nenápadně, ale pořád dokáže vychovávat velmi kvalitní hráče jako například rodina Klippenova. Velmi silné bude proto i Norské Juniorské družsžtvo: Magnus Klippen, Amund Risa Fylling, Oystein Klippen a Andreas Fjermestad. Toto juniorské družstvo bude jedním z černých koňů turnaje s reálnou možností proniknout do semifinále. Navíc všichni tito junioři nastoupí i v Open kategorii. Tam je podpoří veteránský tým Espen Moe a Yngve Aasheim (Oyvind Aasheim pouze Veteránská družstva) a Vegard Klippen a Espen Eidsnes. Ve veteránech patří do okruhu favoritů na medaili Yngve Aasheim čtvrtfinalista minulého MS v Open kategorii. Spolu s ním bude v Open kategorii patřit k tahounům Magnus Klippen 49. na minulém ME.

Finsko

Finové budou oslabení o svou největší hvězdu Ahtiho Lampiho, který se nepokusil žádným způsobem na MS nominovat a chybět budou i někteří další přední hráči. I tak je Finsko jako vždy velmi silné letos to tolik asi nebude vydět v kategoriích žen (nikdo), Juniorů (Benjamin Suominen, Joonatan Roholm a Tiitus Roholm) a Veteránů (Jari Sahlgren, Kimmo Eriksson a Ville Henttonen). Suominen má možnost na individuální Juniorský úspěch, ale spíše jen čtvrtfinále medaile by byla hodně velkým překvapením. Hlavním tahounem celého Finska bude Kevin Eriksson, který má opravdu skvělou sezónu a ve Finsku byl k nezastavení a konečně by se mu mohlo povést uspět na MS. Silný je i čtvrtfinalista z posledních dvou MS Jan Pelkonen a další kvalitní opory jako, přejmenovaný Antti Vuononsola, nebo Juho Rautio, Kristian Iso-tryykari, Santtu Sainio, nebo Vesa Huotelin. Finové jsou oslabení, ale pořád můžou pomýšlet na medaile. Jejich největší šance budou v Open kategoriích.

Ukrajina

Jeden z nejsilnějších států posledních, let, který stále sílí. Ukrajinci mají jeden velký sen a to vybojovat medaili v Open kategorii, družstvo mají už několik let silné, ale na nejlepší nestačí a v jednotlivcích končí čtvrtí: ME 2014 – Yevhen Levdansky, MS 2015 - Dmytro Litvinyuk, ME 2016 – Anton Umanskyy. Na tom je vidět že Ukrajincům schopní hráči neschází. Největším úspěchem Ukrajiny je zlato z ME juniorských družstev 2014. Tehdy ještě na Juniory mladý tým dokázal zaskočit všechny favority a vyhrát titul a letos má Ukrajina Juniorský tým velmi silný opět nastoupí za něj první čtyři hráči Ukrajinského poháru: Oleksii Korabel, Evgeniy Matantsev, Dmytro Litvinyuk na Romana Ignatenka nezbylo místo do jednotlivců juniorů, pátým do počtu je Vladislav Semenchuk. Ukrajina má určitě šanci sbírat medaile i v kategorii žen. Viktoriya Noselivska je jedna z hlavních tří favoritek v kategorii žen a Anastasiya Garkovska, Viktoriia Zaporojets a Hanna Ivantsova dotvoří, ženský tým s medailovými ambicemi. Tým veteránů mezi největší favority své kategorie nepatří, ale je také velmi kvalitní Vitaliy Sapozhnikov, Igor Zaporojets, Mykhaylo Shalomayev a navíc do týmu Vitaliy Ignatenko a Oleg Bondarenko. V kategorii Open se budou kromě již zmíněných hráčů nejvíce opírat o Mykhayla Spivakovskyyho, hrát také bude Anatoliy Sapozhnikov. Yevhen Levdansky, který se na MS nenominoval, zkusí pomoci alespoň družstvu.

Švédsko

Ze země kde stolní hokej vznikl, dorazí do Liberce 21 hráčů. V kategorii Juniorů Uno Österman, Niklas Blomberg, Olof Blume a Oscar Henriksson, právě ten je navíc i jeden z hlavních favoritů této kategorie. Družstvo nebude mít vyrovnanou sestavu, ale Oscar Henriksson je teď jeden z nejlepších juniorů světa a Uno Österman se také hodně zlepšil a tak možná Švédi mohli překvapit menším úspěchem. Žen dorazilo pět Caroline Eriksson, Sissie Wikström, Liv Österman a Anna Holmström a Susanna Pössl jenom do týmu. Caroline Eriksson by mohla vybojovat medaili, protože patří k nejsilnějším ženám. A minimálně na bronz bude určitě sílit i družstvo. Nejsilnější bude družstvo Veteránů Joakim Lundin, Peter Östlund, Rickard Sjöstedt a Anders Ekestubbe + pouze do družstva Fidde Hansson. To je opravdu velká síla a ostatní veteránská družstva s nimi budou mít co dělat všichni čtyři navíc můžou pomýšlet i na individuální veteránskou medaili. Joakim Lundin, Hans Österman, Peter Östlund, Rickard Sjöstedt, Anders Ekestubbe, Martin Lundén, Fredric Axelsson, Fidde Hansson, Oscar Henriksson a Emil Larsson tvoří tým v Open Kategorii. Družstvo je jednoznačným kandidátem na medaili. Z jednotlivců by se mohl k medaili prosadit Hans Österman, který skončil třetí na loňském ME a MS už třikrát vyhrál (1997, 2001, 2005), dařit by se, ale mohli i Oscarovi Henrikssonovi a mnoho dalších by mohlo zahrát například čtvrtfinále, nebo osmifinále. V kategorii super juniorů nastoupí tři hráči, šance na medaili má Uno Östermann. V Super veteránech nastoupí šest Švédů především Anders Ekestubbe bude jedním z favoritů turnaje.

Lotyšsko

Raivis Miglinieks, Rainers Kalniņš, Elians Ēdelis a Alvis Siliņš (pouze družstvo), budou reprezentovat Lotyšsko v kategorii Juniorů. Vyrovnané družstvo poměrně silných hráčů má dobrou naději na medaili v družstvech, ale v jednotlivcích to bude složitější. Největší šance má Raivis Miglinieks. Ženy jsou na tom velmi podobně Ilze Zuce-tenča, Laima Kamzola a Elēna Rācenāja jsou jasnými kandidátkami na medaili v ženském týmu. V jednotlivcích by mohla překvapit nejspíše Rācenāja, nebo Zuce-tenča. Sergejs Mihejevs, Rainers Kalniņš, Elians Ēdelis + do týmu Arnis Vītols a Guntis Ernšteins nastoupí v kategorii veteránů. Individuální prosazení by bylo překvapení a ani tým nepatří k hlavním favoritům na medaili, ale i tak je velmi silný a může překvapit. Hlavní želízka v ohni mají Lotyši v kategorii Open Atis Silis a Edgars Caics, budou i letos jak už tomu bývá zvykem k úplně největším favoritům na zlato v jednotlivcích a jsou i ohromná posila pro Lotyšský tým, kterému by medaile neměla uniknout, dále nastoupí Edgars Mucenieks, Raivis Miglinieks, Valts Smagars, Jevgēņijs Zaharovs, Gints Lasmanis, Elvijs Siliņš, Edgars Saulītis, Artjoms Zaharovs. I zbytek Lotyšského týmu bude patřit k silnějším hráčům na turnaji. V doprovodných kategoriích nastoupí tři hráči nad 50 a tři hráči do 13 let, kde nebudou patřit k hlavním favoritům na medaili.

Rusko

Rusko je tradičně nejsilnější a bude ve všech kategoriích usilovat o zlatou medaili. Z juniorů se o to budou snažit Dmitry Malygin, Nikita Zholobov, Denis Matveev, Sergey Ivanov a jen v týmu Andrey Chaplygin. Nikita Zholobov je navíc hlavním favoritem kategorie juniorů. Ženy Maria Miloradova, Elena Nikitina, Irina Vorobieva a včele Viktoria Gorodnitskaya tvoří silný tým a největší favoritky na Zlato. Vyhrát se ženy bude snažit Viktoria Gorodnitskaya, ale ostatní ženy, také nejsou bez šance na medaili. Veteráni možná vsadili na trochu neznámý tým Igor Masloboev, Alexey Chernov, Dmitriy Petrov, Stanislav Lutay a Alexey Titov, ale i tak jsou kandidáti minimálně na medaili. Alexey Titov i Stanislav Lutay se navíc můžou reálně prosadit až ke zlatu ve Veteránech. Na své silná esa s medailovými nadějemi budou Rusové cílit i v doprovodných kategoriích super veteránů a super juniorů. V hlavní kategorii je to jasně nejsilnější tým Maxim Borisov, Yanis Galuzo i Alexey Zaharov patří mezi kandidáty na zlato a úspěch by nepřekvapil ani u Veniamina Gerasimova, nebo Nikiti Zholobova, dále tým doplní Arseniy Stolyarov, který hrál velmi dobře na svém posledním turnaji Moscow Masters, Alexander Miloradov, Sergey Ivanov, Dmitriy Petrov a Alexey Titov. Jen v individuální kategorii nastoupí Dmitry Malygin a Grigoriy Dubinin. Maxim Borisov, který obhajuje hlavní titul je i letos největším favoritem. I když si myslím že jeho pozice není tak dominantní jako před dvěma lety je možné že nevyhraje, existují hráči proti kterým by nemusel sérii na sedm vítězných zápasů zvládnout ať už z Ruska, nebo z Lotyšska, tak jako tak je Borisov stále favoritem číslo jedna a uvidíme jestli na tom MS něco změní.

Česko

Domácí výběr jsem si nechal nakonec a rozhodl jsem se, že ho podrobně hodnotit nebudu. Asi nepatříme k největším favoritům na medaile, ale určitě máme šance si některé vybojovat. Budeme mít výhodu domácího prostředí a nejsilnějšího možného týmu a proto přeju všem našim reprezentantům hodně štěstí a třeba i nějakou medaili:

Open: Filip Hamáček, Jan Dryák, Jiří Chylík Ml., Kryštof Lebl, Leoš Hvižď Ml., Lukáš Turoň, Michal Hvižď, Michal Kobrle, Patrik Petr a Zdeněk Matoušek Ml. + mimo družstvo Daniel Matýsek, David Šmíd, Miroslav Černoch, Pavel Plešák a Petr Tměj

Vetetáni: Jan Dryák, Pavel Plešák, Daniel Matýsek, David Šmíd + tým Václav Pikl

Junioři: Michal Kobrle, Jan Sládek, Jakub Matýsek, Lukáš Kahoun

Ženy: Vlasta Gobyová, Iva Mašková, Hana Marešová + tým Miroslava Horáková

Veteráni 50 +: Pavel Plešák, Petr Turoň, Václav Pikl, Zbyněk Pilař, Miloš Ševr, Antonín Šrajer, Petr Sládek, František Marek, Miroslav Mareš st.

Junioři U13: Jakub Matýsek, Vít Perkner, Jonáš Perkner a Matyáš Klazar

Na viděnou v Liberci,

Tomáš Kahoun ml.