St. Petersburg Open 2015

14.11.2015 19:43



V Petrohradu se dne 14. listopadu 2015 sešlo 97 hráčů především z Ruska na turnaj St. Petersburg Open 2015, který je druhým rokem zařazen na úroveň Majors. Kromě Rusů se turnaje zúčastnilo pouze osm cizinců a to Ukrajinec, Litevec, Estonka, Bělorus, Kazach, dva Lotyši a také jeden Čech Miloš Ševr (THC Stiga Elites|199. ve světovém žebříčku|39. nasazený). Všichni hlavní favorité turnaje byly Rusové z toho 4. z top10. Dmitriy Koshman (10.), Andrey Voskoboynikov (7.), Alexey Zaharov (6.) a Maxim Borisov (1.), právě Borisov byl největším favoritem turnaje a jeho největším soupeřem měl být Alexey Zaharov, který ho už v této sezóně dokázal porazit zhruba před měsícem 4:3 na zápasy ve finále turnaje Cup of St. Petersburg 2015 zařazeného do série Open Cup of Russia. Dalšími favority byly Alexander Miloradov (12.), Alexey Titov (13.), Vaniamin Gerasimov (14.), German Fokin (16.), Mikhail Shashkov (17.) a Oleg Ortinov (20.), turnaje se tedy nezúčastnil žádný neruský hráč z top 20 světového žebříčku a ani většina minulých medailistů z minulého St. Petersburg Open z toho také dva zbývající ruští členové top 20. Minule druhý Ivan Zaharov, loni třetí Yanis Galuzo a také Dmytro Litvinyuk, který se na tomto turnaji před rokem poprvé ukázal děleným třetím místem s Galuzem a dokázal se za rok ve světovém žebříčku vypracovat z 252. na 28. pozici. Jediným loňským medailistou je tedy obhájce vítězství Maxim Borisov.


Z hlediska World Tour může mýt turnaj významnou pozici, kvůli zvýšení bodování turnajů Majors (ze 160 pro vítěze v loňské sezóně na 180), to ale nebude vidět na průběžném pořadí, protože je to pro většinu hráčů první turnaj ve World Tour v sezóně a minimálně současnou nejlepší trojku nikdo neohrozí. Turnaj ale ovlivní světový žebříček, protože turnaj konaný před dvěma lety ve spojení s Mistrovstvím Světa klubů navštívilo mnoho dobrých hráčů a nyní se jim bude škrtat, Yanis Galuzo se posune na 4. pozici před tehdejšího finalistu Ahtiho Lampiho z Finska. Změny se také určitě odehrají v druhé desítce a pět ruských hráčů má šanci se buď poprvé dostat nebo se vrátit mezi nejlepších deset, možná největší jí má Junior Veniamin Gerasimov, kterému k tomu mohlo stačit 6. místo, dále se to mohlo povést i Shashkovovi, Fokinovi, Titovovi a Miloradovovi.


V první fázi byli všichni hráči rozděleni do šesti skupin po šestnácti případně sedmnácti hráčích z nichž prvních osm postupovalo do finálových skupin. Základní skupinu jedna vyhrál Maxim Borisov a to navíc bez jediné prohry s dvoubodovým náskokem na Juniora Nikitu Zholobova, v 2. skupině byl nejlepší Arseniy Stolyarov a druhý skončil Alexey Zaharov, ve 3. skupině vyhrál Andrey Voskoboynikov, stejně bodů získal Oleg Ortinov, v této skupině hrál také Miloš Ševr, ale moc se mu nedařilo a obsadil 13. místo a hrál tak až skupinu o 73. místo. Pavel Gordnitskiy vyhrál 4. skupinu, druhý skončil Junior Mikhail Shashkov, 5. skupinu vyhrál trochu překvapivě Krill Storchak, před Alexandrem Miloradovem a v poslední 6. skupině vyhrál Alexey Titov s náskokem dvou bodů na Veniamina Gerasimova. Nejlépe nasazení hráči, kteří vypadli, byli Igor Novikov z Krasnodaru (197. ve světovém žebříčku|38. nasazený), Miloš Ševr (199|39) a Alexander Larichev (229|45). Nejhůře postavenými postupujícími mezi nejlepších 48 v žebříčku byly Igor Novikov z Azov (372|57), Alexi Biorn (424|63) a Oleg Salamatov (490|71).


Finálové skupiny vznikly sloučením skupin 1, 4 a 5 a 2, 3 a 6. Z každé z těchto dvou finálových skupin postupovalo do Play-Off osm nejlepších. Ve finálové skupině A prokázal své schopnosti Maxim Borisov a dokázal zvítězit s náskokem celých šest bodů na Germana Fokina, třetí skončil Pavel Gorodnitskiy a čtvrtý Mistr Světa do 13 let Nikita Zhobolov, který navíc postoupil i přesto že byl až 28. nasazený, zbylými postupujícími byly Gregorij Dubinin, Michail Shashkov, Alexander Miloradov a Dmitriy Koshman. Jediným hráčem nasazeným na postup, který nepostoupil, byl Stepan Korotkiy, který, ale ve skupině skončil až 16. Ve skupině B zvítězil s náskokem čtyř bodů Veniamin Gerasimov, druhý byl Alexey Titov a třetí Arseniy Stolyarov, až čtvrtý skončil největší favorit skupiny Alexey Zaharov, pátý druhý hráč z top10 ve skupině Andrey Voskoboynikov. Ze šestého místa postoupil 18. nasazaný Junior Dmitriy Malygin. Sedmý skončil Oleg Ortinov a osmý Anton Legkov. Devátá skončila Mistryně Světa žen Viktoria Laricheva, která neudržela nasazení a do play-off nepostoupila.


V prvním kole Play-off ze všeho nejdříve postoupí Dmitriy Malygin, protože Pavel Gorodnitskiy k sérii nenastoupil. Jediný kdo zvládl postoupit 4:0 na zápasy byl Maxim Borisov, který lehce přehrál Antona Legkova. Lepším skóre 4:1 na zápasy zvládl zvítězit Veniamin Gerasimov nad Dmitriy Koshmana, German Fokin nad Olegem Ortinovem a Alexey Zaharov Grigorije Dubinina. Nejtěsnějším možným výsledkem 4:3 vyhrál Alexey Titov nad Alexandrem Miloradovem. Arseniy Stolyarov nad Michailem Shashkovem a Nikita Zholobov nad Andreyem Voskobynikovem. Ve čtvrtfinále vyhrál v juniorském souboji Veniamin Gerasimov nad Nikitou Zholobovem 4:0, German Fokin porazil Arseniye Stolyarova 4:1. Maxim Borisov ve čtvrtfinále hrál se svým největším soupeřem, který ho jako jediný dokázal za poslední rok porazit v sérii na čtyři vítězné zápasy na turnaji započítávaném do světového žebříčku, Maxim Borisov ale tentokrát v sérii, kterou prohrával 0:1 vyhrál nakonec 4:2. Stejným skórem porazil i Alexey Titov Dmitriye Malagina. V semifinále Maxim Borisov porazil Alexeye Titova 4:0 na zápasy a German Fokin zdolal 4:2 na zápasy Veniamina Gerasimova a tak se do finále dostali dva Petrohradští hráči z klubu Legion a vyhrál podle očekávání favorizovanější z nich Maxim Borisov.


Maxim Borisov potvrdil, že je výborný hráč a podle očekávání vyhrál, dobře se ukázal i German Fokin a Veniamin Gerasimov a oba se tak poprvé podívají do top10 světového žebříčku, kde vystřídají Jana Pelkonena a Dmitriye Koshmana. Zahraničním hráčům se moc nedařilo a nejlépe z nich dopadl až Mykhaylo Shalomayev z Ukrajiny, který obasadil 26. místo, jediný Čech Miloš Ševr skončil 75. další velký turnaj se bude konat od 5. do 6. prosince v Rize a bude jak první Super Series Sezóny tak první  dvoudení turnaj, takže se je rozhodně na co těšit včetně velké zahraniční účasti, protože již 3. týdny předem je jasné že se turnaje zůčastní hráči minimálně z 12 zemí Evropy. Do té doby nashledanou


Stiga 7


Tomáš Kahoun ml.