St. Petersburg Open 2016 – 1. den

12.11.2016 19:17

12. listopadu 2016 v Ruském Petrohradě začalo St. Petersburg Open 2016. Druhý turnaj Majors této sezóny. Pro Ruské hráče jeto zatím začátek World Tourové sezóny a tak tento turnaj nebude mít vliv na průběžné pořadí World Tour, ale pravděpodobně ovlivní hodnocení konečné. Na turnaj se sjelo 104 hráčů ze 7 zemí světa (Ruska, Kazachstánu, Běloruska, Litvy, Estonska, Ukrajiny a Česka), ale na turnaj nepřijel ani jeden neruský hráč z TOP 50 světového žebříčku., a ani všichni ruští elitní hráči na tento turnaj nepřijeli (Galuzo, Titov, I Zaharov, Koshman,…). Mezi favority se řadily teda čistě Ruští hráči: Maxim Borisov (1. ve světovém žebříčku), Alexey Zaharov (5.), Veniamin Gerasimov (6.)., Andrey Voskoboynikov (12.), Arseniy Stolyarov (15.),  Mikhal Shashkov (16.), Oleg Ortinov (20.), Nikita Zholobov (21.) a Alexander Miloradov (25.). Z České republiky zavítal do Petrohradu pouze Miloš Ševr (207.) z klubu THC Stiga Elites.

V prvním kole se hráči rozdělili do osmi skupin po třinácti a prvních osm postupovalo dále do semifinálových skupin. První skupinu vyhrál Dmitriy Petrov před Maximem Borisovem. Ve druhé skupině udržel Alexey Zaharov roli favorita a zvítězil tři body před Dmitry Afoninem. Veniamin Gerasimov ovládl bez ztráty bodu třetí skupinu. Druhý skončil Maxim Starkov. Andrey Voskoboynikov o bod porazil Georgie Levashova v boji o vítězství ve 4. skupině. Skupina číslo pět byla velmi vyrovnaná a nejvíc bbodů nasbírali schodně Gleb Vasiliev, Dmitry Malygin a Arseniy Stolyarov. Šestou skupinu vyhrál Mihail Shaskov o celé čtyři body před Vitaliyem Skorobagtovem. Překvapivým vítězem sedmé skupiny byl Alexandr Kosyrev, druhý skončil se stejným počtem bodů Oleg Ortinov. Poslední osmá skupina byla z českého pohledu nejzajímavější, protože v ní nastoupil Miloš Ševr a taky postoupil ze 7. místa. Zvítězil Alexander Miloradov před Nikitou Zholobovem. ˇPrvní kolo podle očekávání nevyřadilo žádného většího favorita, protože osm postupujících v osmi skupinách je opravdu mírný postupový klíč. Nejlépe postavení hráči v žebříčku, kteří neprošli do semifinálových skupin byly Alexandr Zhulyabin (224.), Alexey Baranov (232.) a Artem Boldyrev (250.). Naopak se dařilo níže nasazeným hráčům z Běloruska – Aliksander Dolgou (608.) a Kazachstánu Baurzhan Ualiev (535.).

Systém postupu ze semifinálových skupin byl trochu těžší ze čtyř skupin po 16 do Play-Off postupovali vždy čtyři hráči. Skupiny nebyly tvořeny podle světového žebříčku, ale podle výsledků základních skupin což může skupiny hodně rozhodit, ale nakonec skončili všechny skupiny zhruba stejně vyrovnané. Zajímavý byl také systém tvorby pavouka, kde záleželo na bodech a pořadí ve skupinách. V první skupině dokázal zvítězit Sergey Ivanov dlouho útočl na nejlepší nasazení do finálového Pavouka v posledním zápase s Miloradovem v posledním kole mu stačila remíza, ale po prohře vybojoval i tak skvělé 2. nasazované místo do pavouka. Alexander Miloradov skončil ve skupině 2. Z třetího místa postoupil Dmitriy Petrov a ze čtvrtého Oleg Ortinov. V semifinálové skupině B vyhrál Alexey Zaharov pouze s jednou remízou a tak on vybojoval do Play-Off pozici 1. Druhý skončil Arseniy Stolyarov, třetí překvapivě Alexandr Korysev, a čtvrtý Vitaliy Skorobagtov. Ve skupině C nastoupil Miloš Ševr dlouho to vypadalo na nadějní výsledek, ale nakonec skončil Ševr až 10. což ho nasměřovalo do skupiny o 33. – 48. místo což by odpovídalo jeho nasazení 40. místa. Skupinu vyhrál Veniamin Gerasimov, druhý skončil Anton Fedoseev, třetí Dmitriy Malygin a čtvrtá Viktoriya Gorodnitskaya. V podlední semifinálové skupině D zvítězil největší favorit maxim Borisov. Druhý ve skupině skončil Nikita Zholobov, třetí Andrey Voskoboynikov a čtvrtý Pavel Gorodnitskiy.

V play-off hrálo 16 nejlepších hráčů a všichni byly z Ruska do druhého dne postupovali pouze čtyři nejlepší hráči čili hráči, kteří postoupili do semifinále. O první místo bojovala čtveřice Alexey Zaharov, Vitaliy Skorobagtov, Anton Fedoseev a Andrey Voskoboynikov. Zaharov dokázal podle očekávání porazit Skorobagtova 4:1 na zápasy. Fedossev, který je až 89. ve světovém žebříčku, porazil 4:3 na zápasy Andreye Voskoboynikova. I když Fedossev ve čtvrtfinále v pvním zápase Zaharova porazil v zbytku série se mu už tak nedařilo a Zaharov vyhrál 4:1 na zápasy. V druhé čtveřici se o semifinále ve čtvrtfinále utkali junioři Sergei Ivanov vyřadil 4:1 na zápasy Pavla Gorodnistkeho a Nikita Zholobov porazil Viktorii Gorodnitskayu 4:3 na zápasy. Nikita Zholobov ve čtvrtfinále porazil větší zkušenosti s velkými turnaji a postoupil do semifinále vítězstvím 4:1 na zápasy. Ve čtvrté čtveřici byl jasný favorit Maxim Borisov a ten svou roli potvrdil nejdřív porazil Alexandra Koryseva 4:1 na zápasy a pak vyhrál 4:0 nad Veniaminem Gerasimovem ten v osmifinále vyřadil Dmytriye Malagina v sérii, v které zvítězil 4:3 na zápasy. Poslední čtveřici tvořili poměrně zkušení hráči, ale i zde si lépe vedli lepší hráči ze skupiny Arseniy Stolyarov porazil 4:3 Olega Ortinova a Alexandr Miloradov 4:2 Dmitriye Petrova. Ve čtvrtfinále si lépe vedl Miloradov, který jasně zvítězil 4:1 na zápasy.

Pořadí hráčů v Play-off kteří nepostoupili do druhého dne jsou tedy: 5. Sergey Ivanov, 6. Arseniy Stolyarov, 7. Veniamin Gerasimov, 8. Anton Fedoseev, 9. Andrey Voskoboynikov, 10. Viktoria Gorodnitskaya, 11. Dmitriy Malagyn, 12. Dmitriy Petrov, 13. Oleg Ortinov, 14. Alexandr Kosyrev, 15. Pavel Gorodnitskiy a 16. Vitaliy Skorobogatov. Miloš Ševr nakonec vybojoval 38. místo takže dopadl mírně lépe než byl nasazený. Semifinále, zápas o 3. místo a Finále se bude hrát zítra. Zatím naschledanou

Tomáš Kahoun ml.