St. Petersburg Open 2016 - 2. den

13.11.2016 10:05

Druhý den na ST. Petersburg Open 2016 se hrálo pouze semifinále, zápas o 3. místo a Finále. První semifinálovou dvojici tvořil Alexey Zaharov a Alexander Miloradov. Sérii začal lépe favorizovaný Zaharov po vítězstvích 4:3 a 3:2 vedl 20 na zápasy. Miloradov v třtím zápase snížil stav na 1:2 výhrou 4:0. Čtvrtý zápas, ale opět vyhrál o gól Alexey Zaharov tentokrát 2:1 a v pátém zápase využil možnost rozhodnout sérii a zvítězil 3:1 a postoupil do finále. V druhé sérii se utkal Junior Nikita Zholobov a Světová jednička a Mistr Světa Maxim Borisov. V prvním zápse zvítězil Borisov 5:3. Výhrou 3:2 v druhém zápase, ale Zholobov sérii srovnal. Borisov poté dvakrát zvítězil 5:2 a 7:1 a byl tak jediný zápas od vítězství. V pátém zápase Zholobov vyhrál 3:1, ale v šestém zvítězil Borisov 6:1 a podle očekávání postoupil do finále.

V sérii o třetí místo vyhrál Alexander Miloradov první zápas 3:2 po prodloužení, ale pak už vyhrával Zholobov 7:1, 6:3 a 5:0 a vybojoval tak třetí místo. V mminulé sezóně se v sérii na čtyři vítězné zápasi střetli Maxim Borisov a Alexey Zaharov pětkrát. Tříkrát zvítězil Borisov a dvakrát Zaharov. Nejduležitější čtvrtfinálovou sérii na ME Vyhrál Zaharov 4:2. Letos se utkali jednou a zvítězil Borisov 4:1 na zápasy. V prvním zápase vyhrál Zaharov až po prodloužení (6:5), v druhém zápase Borisov srovnal krok vítězstvím 3:1. Další dva zápasy ale vyhrál Zaharov pokaždé 3:1 a měl možnost sérii rozhodnout už v pátém zápase. Tu také využil a zvítězil 5:4 v zápase a 4:1 v celé sérii.

Alexey Zaharov tak vyhrál svůj první turnaj ve World Tour po třech letech (minulé vítězství St. Petersburg Open 2013). Maxim Borisov už podruhé za sebou prohrál na významném turnaji v Play-Off s Alexeyem Zaharovem. I tak je zatím Borisovova pozice 1. hráče v žebříčku jistá. Zaharov se bodově přiblíží Yanisovi Galuzovi na 4. místě. Čtrnáctiletý Nikita Zholobov vybojoval už druhé umístění na stupni vítězů ve World Tour (Poprvé na Moscow Cupu 2016) a poprvé se podívá do první 20. světového žebříčku. Dobrý turnaj zahrál i Alexander Miloradov bývalý hráč TOP 10, který poslední dobou žebříčkem padal už se blíží zpátky k top 20. Naopak z TOP 20 vypadne Dmytro Litvinyuk, který se zde před dvěma lety senzačním třetím místem ukázal světa. Propad zhruba na konec dvacítky zaznamená Ivan Zharov, který už se turnajů téměř neúčastní a bude škrtat dobrý výsledek z před dvou let. Další významný turnaj této sezóny Bude Riga Cup první Super Series a hlavní Lotyšský turnaj, který se bude konat dva dny 3. a 4. listopadu, druhý den zde navíc bude pro 48 hráčů takže nejeno čtyři Play-Off Sérii.

Tomáš Kahoun ml.

Stiga 7