St. Petersburg Open 2017

11.11.2017 20:44

11. 11. 2017 se v 12:00 místního času se v Petrohradu rozehrál zatím největší turnaj letošní sezóny ve stolním hokeji Stiga. St. Petersburg Open 2017. Přilákal celkem 113 hráčů nejen z Ruska, ale i Běloruska, Estonska, Ukrajiny, Litvy, Německa a Izraele. 113 je dokonce nejvíc, hráčů co se tohoto turnaje zúčastnilo od jeho zařazení do druhé největší úrovně světové Tour – Majors. Čeští zástupci na tomto turnaji chybí, což bývá vzhledem k vzdálenosti a vízům na tomto turnaji obvykle (od zařazení turnaje do Majors se zúčastnil pouze dvakrát Miloš Ševr), ale už několik Čechů je přihlášeno na blížící se první Super Series sezóny v Rize.

Jak už bývá zvykem, největším favoritem na vítězství byl místní Maxim Borisov (2. ve světovém žebříčku), který i přes pokles na druhou pozici ve světovém žebříčku po finálové porážce na MS od Edgarse Caicse z Lotyška, zůstává hráčem, který může vyhrát jakýkoliv turnaj. Největšími vyzyvateli mu budou jeho krajané z Moskvy. Veniamin Gerasimov (4.), který vyhrál např. Moscow Cup 2016 a skončil 4. na MS v Liberci a Alexey Zaharov (6.) na tomto turnaji obhajuje vítězství z minulé sezóny, i když v poslední době klesl v žebříčku a na MS skončil „až“ na 10. místě, v minulosti dokázal Borisova porazit a na podzim se mu obvykle daří více než na mistrovstvích v červnu. O první výraznější vítězství mohl také zabojovat stále se zlepšující Nikita Zholobov (8.), který se už v 15. letech dostal mezi nejlepších deset hráčů světa a skončil 11. na MS. Na turnaj přijelo i mnoha dalších velice kvalitních hráčů, ale od nich se útok na úplně nejvyšší pozici přímo neočekával: Alexey Titov (14.), Arseniy Stolyarov (15.), Sergey Ivanov (19.), Andrey Voskoboynikov (23.), Oleg Ortinov (26.), Dmitriy Malygin (31.), Mikhail Shashkov (32.) a Dmitriy Petrov (46.). Hned za těmito Ruskými hráči byla 13. nasazená Nejlepší neruská hráčka na turnaji Maria Saveljeva (61.) z Estonska, která je nyní nově nejlepší žena ve světovém žebříčku.

V první fázi tohoto turnaje se hráči rozdělili do osm skupin po patnácti respektive po čtrnácti hráčích a z každé postupovalo osm nejlepších do druhé skupinové fáze. Základní skupinu číslo 1 vyhrál trochu překvapivě Petrohradský junior Alexi Biorn obod míň získal Stepan Korotkiy a Maxim Borisov ztratil celkem 7 bodů a skončil až třetí. I druhou skupinu vyhrál překvapivě Junior tady to byl Andrey Chapalygin z Kursku, který o jeden bod porazil druhého Veniamina Gerasimova. V třetí skupině vyhrál největší favorit Alexey Zaharov a to s pohodlným náskokem tří bodů na Alexandra Galkina. Čtvrtou skupinu vyhrála Estonka Maria Saveljeva. Skupinu odehrála bez porážky a s náskokem tří bodů na Nikitu Zholobova a Antona Legkova na druhém a třetím místě. V páté skupině vyhrál veterán Dmitriy Petrov a dva body méně nasbíral Denis Metveev. Nejvýše nasazený hráč skupiny Titov se trápil, skončil až pátý a ztráta devíti bodů byla komplikací do další fáze turnaje. Vítěz Czech Open 2015 Mikail Shashkov vyhrál šestou skupinu s náskokem dvou bodů na nasazeného Arseniye Stolyarova. Skupina číslo 7 patřila juniorů. Jako jediný na celém turnaji zatím neztratil ani bod Sergey Ivanov z Kursku a druhý skončil Petrohradský Dmitriy Malygin. Zajímavě dopadla skupina osm. Tu nakonec vyhrál Vitaliy Skorobogatov. i přesto, že prohrál 0:9! s druhým ve skupině Andreyem Voskoboynikovem. Jako vždy se turnaj neobešel bez překvapení, ale vzhledem k vysokému počtu postupujících do další fáze cca. 57% to nebyli úplně výrazné šoky. Tady jsou nejvýraznější z nich. Nečekaně postup vybojovali Alexey Gorin (RUS|72. nasazený|474. ve světovém žebříčku), Vladislav Semenchuk (UKR|76.|517.) a Alexandr Spirin (RUS|82.|594.). Naopak překvapivě už nyní vypadli Ruslan Kamalov (RUS|53.|251.), Yury Volik (RUS|50.|241.) a Alexander Okunev (RUS|32.|141.), který dokonce spadl až do skupiny o 81. místo.

Druhou fází byly čtyři finálové skupiny po šestnácti hráčích, z kterých postupovalo 8 nejlepších do play-off pro 32 nejlepších hráčů na turnaji. Ještě bych chtěl poznamenat, že se do turnaj přidalo nových osm hráčů, kteří automaticky nastoupily do poslední výkonnostní skupiny jak už se v Rusku stává zvykem. Ani ve Finálové skupině nedokázal Maxim Borisov zvítězit a skončil na druhém místě o dva body za Andreyem Voskoboynikovem. Druhou skupinu vyhrál Sergey Ivanov, i když i on už ztratil tři body, zůstal nejlepším hráčem skupinové fáze. Nadvládu Kursku v této skupině potvrdil druhý Andrey Chaplygin a až třetí skončil Veniamin Gerasimov. Třetí skupina dopadla podle očekávání zvítězil Alexey Zaharov, druhý skončil Arseniy Stolyarov a třetí Mikhail Shashkov. Poslední skupina byla velmi vyrovnaná tři hráči získali stejný počet bodů. První skončil Nikita Zholobov, druhý Denis Metveev a třetí Dmitriy Petrov. Nasazení do Play-off bylo podle bodů a poté skóre z finálových skupin takže nasazení nejlepší osmičky bylo: 1. Sergey Ivanov, 2. Alexey Zaharov, 3. Andrey Voskoboynikov, 4. Andrey Chapalygin, 5. Veniamin Gerasimov, 6. Maxim Borisov, 7. Andrey Stolyarov, 8. Nikita Zholobov. Z překvapivě postupujících do Finálových skupin si vedl nejlépe Aleksandr Spirin, který obsadil celkové 47. místo, což je jeho výrazně nejlepší turnaj v životě a velmi obstojný výsledek na to, že hrál stigu poprvé před dva a půl rokem a odehrál jen dvanáct turnajů. Nejlpřekvapivějším postupujícím do play-off se stal Ilya Ponomarev (RUS|63.|356.). Naopak nepostoupil Dmitriy Belavin (RUS|16.|78.)

První kolo Play-off nepřineslo téměř žádnou změnu oproti nasazení ze skupin. Jen Alexey Titiov, který do Play-off proklouzl až z 22. místa dokázal vyřadit svého častého soupeře z Moskevké Ligy a Otevřeného Ruského Poháru Dmitriye Petrova 4:2 na zápasy. Žádná série v prvním kole se nehrála na sedm zápasů. Podobně probíhalo i osmifinále, ale dvě série se protáhli až do sedmého zápasu. Arseniy Stolyarov s Mikhailem Shashkovem prohrával už 0:3, ale sérii dokázal srovnat a dostat do prodloužení sedmého zápasu tam však nakonec vyhrál sérii Mikhail Shashkov. V druhé sérii hráli Andrey Chapalygin a Maria Saveljeva dlouho vyrovnaně ale za stavu 3:3 na zápasy zahrála lépe Saveljeva a po vítězství 5:1 se stala druhou překvapivou čtvrtfinalistkou podle skupin. Čtvrtfinále nakonec zvládli největší čtyři favorité turnaje Nikita Zholovov porazil hladce 4:0 Sergeye Ivanova, stejně tak Alexey Zaharov porazil 4:0 Mikhaila Shashkova. Zbylé dvě série byly zajímavější Andrey Voskoboynikov dokázal srovnat sérii z 0:3 na 3:3, ale nakonec s Maximem Borisovem stejně prohrál. Maria Saveljeva se nad Veniaminem Gerasimovem ujala vedení 2:0. Ale ten pak zvládl sérii otočit a zvítězit 4:2 na zápasy. Celkové pořadí mimo semifinále tedy bylo: 5. Sergey Ivanov, 6. Andrey Voskoboynikov, 7. Mikhail Shashkov, 8. Maria Saveljeva, 9. Andrey Chapalygin a 10. Arseniy Stolyarov. V semifinále se utkali Nikita Zholobov s Veniaminem Gerasimovem za stavu 2:2 dvakrát zvítězil Zholobov 3:1, 6:3. Podobný průběh měla i sérii mezi Alexeyem Zaharovem a Maximem Borisovem za stavu 2:2 se dvakrát prodlužovalo a dvakrát vyhrál Borisov. V sérii o třetí místo zvítězil 3:2 Alexey Zaharov. Nikita Zholobov se dostal do prvního velkého finále v kariéře. Začal vítězstvím 4:3. V druhém zápase, ale v prodloužení prohrál 1:2. V třetím zápase byl opět lepší Zholobov a vyhrál 3:2. Pak už, ale zkušenější Borisov sérii ovládl a po vítězstvích 5:2, 3:1, 2:1p.

Maxim Borisov vyhrál už svůj čtvrtý turnaj Majors v kariéře a získá několik bodů do světového žebříčku, díky kterým se přiblíží k prvnímu místu Edgarse Caice opravdu nadosah (předběžně jsem t spočítal na dva body, ale uvidíme). Nikita Zholobov opět potvrdil, že už patří mezi světovou stigařskou elitu podle mého odhadu se posune na sedmé místo ve světovém žebříčku. Gerasimov a Zaharov uhráli solidní výsledky, ale na vítězství to dneska nestačilo. Oba změní pozice ve světovém žebříčku Zaharov si polepší na 4. a Gerasimov klesne na 5., ale situace od 3. do 6. místa jeť velmi vyrovnaná a pravděpodobně se bude pořadí opět měnit hned po Riga Cupu. Dobré výkony, ale předvedli i hráči, kteří nepatří k úplně světové špičce, chtěl bych zvýraznit 8. místo, které zahrála Maria Savaljeva a 12. místo Alexi Biorna. Slibně si také vedla „juniorka“ Kursku. Sergey Ivanov 5., Andrey Chapalygin 9. a Deniss Metveev 11. Je jistě velký příslib pro budoucnost stolního hokeje v Kursku a zítřejší Petrohradský turnaj klubů. Pořadí World Tour zatím, nemá možnost moc počítat, protože mají přední hráči zatím první turnaje, ale semifinále na Majors se už určitě cení. Už nazačátku prosince nás čeká dvoudenní Riga Cup první Super Series sezóny, Zatím naschledanou

Tomáš Kahoun ml.