St. Petersburg open 2014 - den 1

15.11.2014 17:57

15. 11. 2014 se v Petrohradě začal hrát dvoudenní turnaj St. Petersburg Open. Turnaje se zúčastnilo 88 hráčů, především z pořadatelského Ruska, ale i několik cizinců (Finsko, Litva, Kazachstán a Ukrajina). Turnaj byl díky tomu, že z Ruska pochází hned šest hráčů z top 10 světa a všichni se zúčastnili: Maxim Borisov (1), Alexey Zaharov (4), Alexander Miloradov (6), Dmitry Koshman (7), Yanis Galuzo (9) a Alexey Titov (10) kvalitně obsazen, ale turnaji chyběl neruský hráč z top 10, delší dobří hráči byli například druhý až čtvrtý hráči z minulého majors v Helsinkách ruský junior Michail Shashkov a dva finští junioři Kevin Eriksson a Jan Pelkonen, nebo další ruští hráči jako Ivan Zaharov, Andrey Voskoboynikov, Oleg Ortinov, …, před začátkem turnaje bylo téměř jasné, že se do čela World Tour posune Maxim Borisov.


Nejdřív se 82 hráčů (bez nejlepších šesti, kteří přímo postoupili do semifinálových skupin) rozdělilo do šesti kvalifikačních skupin po 13 nebo 14 a prvních devět postoupilo do semifinálových skupin. První skupinu vyhrál Jan Pelkonen se ztrátou jediného bodu, druhá za ním skončila mistryně Evropy žen Victoria  Laricheva. V druhé skupině zvítězil Ivan Zaharov, také se ztrátou jediného bodu, před ruskými juniory Dmitry Malaginem a Dmitry Afoninem. Ve třetí skupině byl nejlepší Anton Legkov, druhý skončil Andrey Voskoboynikov. Ve čtvrté skupině vyhrál ukrajinský junior Dima Litvinyuk o dva body před druhým Olegem Ortinovem. Pátou skupinu vyhrál s náskokem tří bodů Dmitry Belavin před Finem Kevinem Erikssonem. Poslední skupinu vyhrál Grigorij Dubinin se ztrátou jediného bodu, druhý ve skupině šest skončil Michail Shashkov. Největším překvapením byl, nepostup Vladimir Areshkin (45 nasazený) do semifinálových skupin a naopak postup Dmitry Alekseeva (71 nasazený).


V čtyřech semifinálových skupinách se k 54 postupujícím přidalo šest přímo nasazených do semifinále a utkali se ve čtyřech skupinách po patnácti. V první skupině vyhrál největší favorit Maxim Borisov o bod, před Ivanem Zaharovem. Ve druhé skupině vyhrál druhý Zaharov a to Alexey o tři body pře Olegem Ortinovem, v třetí skupině vyhrál Fin Kevin Eriksson, ale jenom na vzájemný zápas s druhým Alexeyem Titovem. A ve čtvrté semifinálové skupině vyhrál Yanis Galuzo před juniorem Dmitry Malaginem. Podle papírových předpokladů byly nejpřekvapivějšími hráči, co nepostoupili dál Kimmo Eriksson z Finska (141 ve světovém žebříčku), Kirill Storchak (107) a Alexey Chernov (96). Nejpřekvapivějšími postupy byly Sergey Sammal (165), čtrnáctiletý! Ukrajinec Dima Litvinyuk (252) a Vladimir Smirnov (255).


Ve finálových skupinách A a B se utkalo 28 nejlepších hráčů rozdělených do dvou čtrnáctičlenných skupin.  Ve skupině A vyhrál Maxim Borisov (to mu zajistilo průběžné vedení ve Světové Lize), druhý skončil Yanis Galuzo, další postupující do první skupiny o nasazený byli Anton Legkov a Ivan Zaharov. Ve skupině B zvítězil finský junior Kevin Eriksson, druhý skončil Alexey Titov, třetí Pavel Gorodnitskiy a čtvrtý Alexey Zaharov. Překvapivě už první den vypadli a nepostoupili mezi nejlepších šestnáct Dubinin Grigorij (35), Jan Pelkonen (11) a dokonce i  Dmitry Koshman (7), naopak úspěšně mezi nejlepších šestnáct postoupili Stepan Korotkiy (69), a dva čtrnáctiletí hráči domácí Dmitry Malygin (92) a již jednou zmiňovaný Dima Litvinyuk (252).


Zítra se o vítězství v Petrohradě popere 16 nejlepších hráčů, nejdřív budou rozděleni do dvou osmiček o nasazení a pak bude následovat play-off na sedm vítězných zápasů. Zatím nashledanou


Stiga 7