Swedish Masters 2015

07.02.2015 21:32

Swedish Masters 2015 druhé Super Series sezóny se hrálo 7. 2. a zúčastnilo se ho 127 hráčů stolního hokeje z Finska, Norska, Ruska, Švédska, Česka, Dánska, Francie, Velké Británie, Islandu, Kazachstánu, Lotyšska, Pákistánu, Srbska a Ukrajiny, tedy hráči ze 14 zemí světa. Největšími favority jsou tři hráči z top 10: vítěz Riga Cupu Atis SIlis (4 ve světovém žebříčku), poražený finalista Riga Cupu Yanis Galuzo (6) a Alexey Titov (9), který se do TOP 10 vrátil po pátém místě na Kursk Cupu turnaji na úrovni World Tour. Turnaj má ale i mnoho dalších favoritů protože do Švédska přijelo 15 hráčů z TOP 30 světa, takže lze mezi favority zařadit i Finské juniory Jana Pelkonena (11) a Kevina Erikssona (15), Ukrajince Yevgena Levdanskyho (13), Rusa Andreye Voskoboynikova (14), Švédské hráče jako Carl Bindekrans (17), Peter Ostlund (21), Lars (25) a Oscar (26) Henrikssonovi, Lotyšše Valtse Smagarse (16) a Edgarse Saulitise (27), anebo Fina Janneho Ollilu (28) a Čecha Petra Patrika (29). Zajímavé také bude pozorovat trojnásobného mistra světa Hanse Ostermana (89), který se nezúčastnil velkého turnaje od Mistrovství světa 2011.

Turnaje se zúčastnilo 11 Čechů a další dva cizinci reprezentující české kluby. Na Swedish Masters přijelo hned pět prvních hráčů minulého Českého poháru v Brně první Yevgen Levdansky (13|THC Stiga Elites), druhý Petr Patrik (29|THC Stiga Elites), třetí Jan Dryák (44|Stiga Big Band Praha), který taky skončil čtvrtý na Riga Cupu, čtvrtý Kryštof Lebl (70|Stiga Big Band Praha) a pátý Zdeněk Matoušek ml. (53|HCS Zabka Praha), navíc také vítěz loňské sezóny českého poháru. Dalšími Čechy byly Veteráni Pavel Plešák (80|APP Gladiators Plzeň), David Šmíd (81|THC Stiga Svitavy 93), Václav Pikl (109|THC Stiga Elites), Miloš Ševr (218|THC Stiga Elites) a Zdeněk Lopaur (264|Stiga HC Benátky) a Junioři Jan Sládek (141|APP Gladiators Plzeň) a Michal Kobrle (283|THC Stiga Elites), ten zde hrál poprvé v zahraniční premiéru. Posledním hráčem hájícím česko je Brit Simon Thomas (173|Stiga Big Band Praha).

Dopoledne byli hráči rozděleni podle světového žebříčku do 6 skupin po 21 nebo 22 hráčích a prvních 10 hráčů z každé skupiny postupovalo dál. 1. základní skupinu vyhrál s jedinou porážkou vítěz Riga Cupu Atis Silis, druhý skončil Nor Yngve Aasheim, ze skupiny taky postoupil Václav Pikl z osmého a Simon Thomas z devátého místa. V 2. základní skupině byl nejlepší Švédský veterán Lars Henriksson o jeden bod před Finem Jannem Oillou, až třetí skončil nejvýše nasazený hráč skupiny Yanis Galuzo z Ruska, do Finálových skupin také postoupil oba Češi Kryštof Lebl z pátého místa a Michal Kobrle při zahraniční premiéře o jeden bod z desátého místa. I 3. základní skupinu vyhrál Švéd a to Peter Ostlund, ten stejně jako Lars Henriksson zvítězil o jeden bod před Finem. Tentokráte před Juho Rautiem, až na páté místo se propadl devátý hráč světa Alexey Titov, před ním skončil i jediný český hráč ve skupině Petr Patrik, který obsadil 4. místo. Ve 4. základní skupině vyhrál domácí Hans Osterman, který porazil nejvýše nasazeného Fina Jana Pelkonena opět o jeden bod, ze skupiny také postoupili Zdeněk Matoušek ml. z pátého místa a veteráni Zdeněk Lopaur a Miloš Ševr z devátého a desátého místa. Na 5. základní skupinu se Čechům musí koukat hezky, protože v ní zvítězil Jan Dryák, i když jen o vzájemný zápas s Valtsem Smagarsem. Největší favorit Yevgen Levdansky skončil čtvrtý a jiní češi v této skupině nebyly. V poslední 6. skupině vyhrál Finský Junior Kevin Eriksson o dva body před domácím Joakimem Lundinem. Třetí skončil David Šmíd, Čtvrtý skončil první nasazený hráč Rus Andrey Voskoboynikov, pátý Pavel Plešák a Šestý Jan Sládek. To znamená že všech jedenáct Čechů základní skupiny zvládlo a zúčastnilo se bojů ve dvou třicetičlenných skupinách o play-off nejlepších šestnácti hráčů. Nejpřekvapivějšími postupy byly postupy hráčů až z druhé pětistovky světového žebříčku a to Švédů Emila Larssona (553) a Fredrika Hanssona (937), nebo Nora Hans-Oyvind Sagen (580). Největšími sklamáním byly výkony dvou rusů z klubu Alliance Alexandr Zaytsev (85) a Alexandr Zhulyabin (185) a Nora Vegarda Klippena (195), který zaujal na Norway Open svou účastí ve čtvrtfinále.

Ve finálových skupinách se utkalo 60 nejlepších hráčů ze základních skupin. V 1. finálové skupině zvítězil největší favorit Atis Silis o dva body před Hansem Ostermanem ze skupiny také z 8. místa postoupil Yevgen Levdansky, V 2. finálové skupině zvítězil domácí Finn Fries o tří body před Kevinem Erikssonem ze 4. místo do Play-Off Postoupil Petr Patrik. Další Češi skončili na těchto místech: 18. Jan Dryák (Tomu uteklo Play-Off jen o jediný bod), 22. David Šmíd, 23. Zdeněk Matoušek ml., 26. Kryštof Lebl, 31. Pavel Plešák, 36. Simon Thomas, 40. Václav Pikl, 41. Jan Sládek, 46. Zdeněk Lopaur, 59. Michal Kobrle a 60. Miloš Ševr. Nejpřekvapivějšími nepostupy do play-off byly Rusové  Alexey Titov (9) a Andrey Voskoboynikov (14) a Lotyš Edgars Saulitis (27). Naopak nejpřekvapivějšími postupy předvedli domácí hráči Lars Fridell (110), Hans Osterman (89) a Finn Fries (54).

V prvním kole Play-Off se utkali Atis Silis a Joakim Lundin 4:0, Finn Fries a Jan Pelkonen 4:0, Kevin Eriksson a Yevhen Levdansky 4:2, Hans Osterman a Peter Ostlund 4:0, Carl Bindekrans a Janne Oilla 4:2, Lars Henriksson a Valts Smagars 4:1, Patrik Petr a Lars Fridell 4:0, Oscar Henriksson a Yanis Galuzo 1:4. Ve čtvrtfinále svedl k sobě pavouk největšího favorita Atise Silise a Čecha Petra Patrika ten začal výhrou 6:1, Silis ale v druhém zápase zvítězil po prodloužení a srovnal na 1:1 ve třetím zápase zvítězil Petr Patrik 6:4 a dostal se do vedení 2:1 na zápasy pak už ale úřadující mistr světa nezaváhal a vyhrál 4:2 na zápasy, a tak Patrik Petr nenapodobil semifinálovou účast Jana Dryáka z Riga Cupu, další zápasy dopadli následovně: Finn Fries : Yanis Galuzo 2:4, Hans Osterman : Lars Henriksson 1:4 a Carl Bindekrans : Kevin Eriksson 0:4. V semifinále vyhrál Atis SIlis nad Kevinem Erikssonem 4:2 a Yanis Galuzo ned Larsem Henrikssonem také 4:2 a tak se opakovalo finále z Riga Cupu. Třetí místo obsadil díky lepším výsledkům ve skupině Fin Kevin Eriksson. Ve finále vyhrál bezpotíží Yanis Galuzo 4:0 a vrátil tak Atisovi Silisovi fináloou porážku z Riga Cupu a vyhrál tak druhý turnaj Super Series historie.

A co říci závěrem? Do vedení World Tour se dostal Yanis Galuzo (535 bodů) před Atisem Silisem (500) a Kevinem Erikssonem (491), vzhledem k tomu že celkovéhodnocení Word tour rozhodnou jenom Super Series dá se o vítězství očekávat souboj mezi Yanisem Galuzem a.Atisem Silisem. Po Swedish Masters si také můžeme povšimnout několika změn na konci TOP 10 na desáté místo klesl Alexey Titov, Z desýdky vypadl na 11. místo Ivan Zaharov oba předhonil Yavgen Levdansky, kterému k tomu pomohli hlavně předešlé výkony. A co výkon Čechů? No. Na jednu stranu všichni naši hráči postoupili do finálové šedesátky, většině hráčů to pomůže ve světovém žebříčku například Petr Patrik podle mích předběžných výpočtů „půjde“ na 24 místo, posunovat se budou, ale i další čeští hráči ať Jan Dryák nebo Michal Kobrle. Na druhou stranu se dala čekat účast v Play-Off i od Jana Dryáka nebo Zdeňka Matouška ml., nebo lepší výkon Yevgena Levdanskyho, výborný výsledek předvedl bezpochyby Petr Patrik, který předvedl téměř bezchybný výkon ve finálové skupině, škoda jen, že hodně zaváhal už v základní skupině, pak sice po bezchybném výkonu v osmifinále potrápil mistra světa Atise Silise, ale nebíd přenesených 8 bodů ztráty ze základní skupiny mohl ve čtvrtfinále mít třeba lehčího soupeře a turnaj mohl mít jako na Riga Cupu semifinálovou tečku. Ale to už jsou jen takové kdyby se něco stalo, ale ve Stiga hokeji ani jiném sportu kdyby nestačí. Snad nás čeká další pěkný turnaj v Moskvě od 14. do 15. března. Zatím Nashledanou

Stiga 7