Tallin Cup 2018

08.04.2018 08:44

Nejstarší turnaj ve stolním hokeji v Estonsku byl obnoven, teprve loni a už letos je zařazen na úroveň World Tour Majors, což je velký posun, který se téměř žádnému turnaji nepovedl. Účast na turnaji, byla, ale letos i loni velmi kvalitní. Největší favorité letošního turnaje byly Maxim Borisov (RUS|1. ve světovém žebříčku), Edgars Caics (LAT|2.), Atis Silis (LAT|6.), Nikita Zholobov (RUS|7.), Kevin Eriksson (FIN|11.), Arseniy Stolyarov (RUS|15.), Valts Smagars (LAT|23.) a Raivis Miglinieks (LAT|28.). Těchto osm hráčů mělo přímý postup do finálových skupin pro 48 nejlepších. Desítku nejlepších doplňovali ještě Sandis Kristaps Lagzdins (LAT|30.) a domácí favorit Jevgeni Lvov (EST|47.). Na turnaji hrálo celkově 98 hráčů z devíti států (Bělorusko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Německo, Lotyšsko, Litva, Rusko, Ukrajina). Na turnaji chyběli zástupci české republiky, ale stejně jako loni se to střetlo poměrně dost Lotyšských, Ruských a Finských hráčů, tyto skupiny byly početnější než domácí Estonci.

Do základních skupin nenastoupilo prvních osm hráčů podle světového žebříčku a navíc bylo zbylých 90 hráčů rozděleno do 8 skupin a tak hráli hráči v první fázi jen 10 až 11 zápasů. Podle toho v jaké byly skupině. Prvních pět z každé skupiny postupovalo dále. První skupiny vyhrál Sandis Kristaps LAgzdins s náskokem jednoho bodu na Kimmo Erikssona z Finska. Druhou skupiny vyhrál Vitaliy Skorobogatov z Ruska, druhý skončil Jevgeni Lvov, který nasbíral o dva body méně. Třetí skupinu vyhrál Fin Petrus Miettinen, který o jeden bod porazil Elvijse Siliņše, čtvrtou skupiny ovládli Rusové. První skončil Artem Blinov a druhý bylVladimír Smirnov, který měl o jeden bod míň. Pátou skupinu vyhrál bývalý prezident ITHF Bjarne Axelsen z Dánska, o jeden bod za ním zaostal druhý Danil Mushnikov. Šestou skupinu vyhrál s náskokem tří bodů Teemu Koskela z Finska druhý byl Alvis Siliņš z Lotyšska. Sedmou skupinu zvládli nejlépe hráči z Lotyšska. Stejný počet 19 bodů posbírali 1. Sergejs Mihejevs a 2. Sandis Kalniņš. Poslední skupinu vyhrál domácí hráč Igor Saveljev o jeden bod méně měl Lotyš Rainers Kalniņš. Už v základních skupinách uvízli například Raivis Sternāts z Lotyška, který byl 27. nasazený, nebo Finové Ismo Aulaskari (36. nasazený) a Sami Hellstrom (41.) a další. Naopak postup mezi 48 nejlepších překvapivě vybojovali dva mladí Lotyši a jedna mladá Estonska. Do finálových skupin postoupili například Silvestrs Bruzevics (75. nasazený|15 let), Veronika Sachoková (74.|11) a Reinis Rihards Liepiņš (60.|12).

Do finálových skupin zasáhli už všichni hráči a favorité si vedli dobře, čelo první skupiny obsadili 1. Maxim Borisov, 2. Nikita Zholobov, 3. Kevin Eriksson a čtvrtý Bjarne Axelsen. V druhé skupině to byly 1. Atis Silis, 2. Edgars Caics, 3. Arseniy Stolyarov a 4. Valts Smagars. Do Play-off většina favoritů postoupili nejlepší v žebříčku, kdo nepostoupil, byla domácí hráčka Maria Saveljevová (12. nasazená), které ve skupině skončila 11. Naopak velmi překvapil Lotyš Alvis Siliņš, který je až 30. nasazený a i přesto zvládl postoupit mezi nejlepších 16. Z dopoledních překvapení si vedl nejlépe Reinis Rihards Liepiņš, který vybojoval celkové 38. místo. Jen pro zajímavost se během turnaje konal i turnaj pro ženy a zvítězila Maria Saveljevová, která v Play-Off neprohrála ani zápas, druhá byla Eva Ozerovová z Ruska, třetí Elena Racenajovává z Lotyška a čtvrtá Veronika Sachoková.

V prvním kole Play-off, až na jednu výjimku vyhrávali první čtyři hráči ze skupin. Pouze Raivis Miglinieks, který byl 5. v první skupině porazil 4:1 Valtse Smagarse, který byl 4. ve druhé. Nejvyrovnanější sérii prvního kola byla mezi Bjarnem Axelsenem a Jevgeniem Lvomem, vítězství 4:3 pro Bjarne Axelsena, se podle mě dá považovat za překvapivě i přesto, že Bjarne Axelsen skončil ve své finálové skupině lépe. Většina sérií čtvrtfinále dopadla podle očekávání Maxim Borisov: Raivis Miglinieks 4:1, Nikita Zholobov : Arseniy Stolyarov 4:3, Atis Silis 4:0 Bjarne Axelsen. V poslední sérii se událo jedno veliké překvapení a to prohra Edgarse Caicse, který prohrál dokonce 0:4, s Kevinem Erikssonem. A Kevin Eriksson, pokračoval skvělou hrou i v semifinále s Maximem Borisovem prohrál 3:4. V sérii mezi Nikitou Zholobovem a Atisem Silisem zvítězil 4:2 Ruský Junior. Kevin Eriksson, se stal největším překvapením turnaje. Sérii o třetí místo vyhrál nad Silisem 3:1 a získal tak medaili v opravdu nabyté konkurenci. Finále bylo velmi vyrovnané. Nejdříve vedl po výhře 4:1 Zholobov, ale vítězstvími 6:2, 6:3 a 7:0 vybojoval Maxim Borisov tři možnosti sérii rozhodnout, Nikita Zholobov pak, ale zlepšil svojí hru a vyhrál 4:3p a 3:2. Do prodloužení se dostal i sedmý zápas a až tam vyhrál Maxim Borisov a tak se to stalo letošním nejtěsnějším vítězstvím Borisova na letošní World Tour.

Až na vítězství Maxima Borisova skončil turnaj celkem překvapivě, druhý byl skvělý Nikita Zholobov, a třetí také výborně hrající Kevin Eriksson, kteří zaskočili silnou lotyšskou dvojici Atis Silis a Edgars Caics, kteří se tak museli spokojit, až se 4. a 5. místem. Ve světovém žebříčku by měl poskočit Nikita Zholov ze sedmého místa na šesté před Atise Silise a na osmé místo se dostane Kevin Eriksson, který z top desítky vyřadí Sergeye Ivanova, který se do ní dostal teprve po minulém velkém turnaji v Moskvě. World Tour už jistě vyhrál Maxim Borisov a tady opět potvrdil, že zaslouženě v čele se žádné velké změny odehrávat, nebudou protože, nejlepší hráči už počítají body z turnajů Super Series.  Příští velký Stiga hokejový turnaj se bude hrát v Satalicích už 21. dubna a to Super Series Czech Open, na všechny se budu těšit,

Tomáš Kahoun ml.