Kursk Cup 2016

08.01.2017 12:52

70 hráčů z Ruska, Ukrajiny, Běloruska a Kazachstánu přijeli změřit své síly na 12. turnaj letošní World Tour. Letos byl sice turnaj konaný v Ruském Kursku pouze na úrovni WTHT, ale i přesto sem přijeli tři zástupci ze světové top 5 a to Maxim Borisov (1. ve světovém žebříčku), Yanis Galuzo (4.) a Alexey Zaharov (5.). Dalšími favority byly například domácí Alexey Titov (11.), Nikita Zholobov (12.), Arseniy Stolyarov (13.), nebo Ukrajinci Dmytro Litvinyuk (25.) a Mykhaylo Spivakovskyy (33.).

Ve čtyřech základních skupinách nezaváhal žádný hráč, který měl bojovat o vítězství, protože do finálových skupin postupovalo hned 48 ze 70 hráčů a navíc se ani nezapočítávali výsledky, takže pro favority byla první fáze turnaje čistě rozehrávací. Zvláštností turnaje je trojbodový systém, který se v Kursku využívá vždy v místních turnajích a byl používán na Kursk Cupu i v minulé sezóně, kdy byl tento turnaj na úrovni World Tour Super Series díky mistrovství světa klubů. Jen pro zajímavost základní skupiny vyhráli: Maxim Borisov, Alexandr Zaytsev, Alexey Zaharov a Anton Umansky.

Finálové skupiny byly tvořeny podle klíče, který vycházel z umístění v základní skupině, ale i tak byl skupiny rozhozeny poměrně vyrovnaně i podle světového žebříčku. Ve skupině A zvítězil trochu překvapivě Arseniy Stolyarov, který o pět bodů porazil Maxima Borisova. Třetí skončil Alexey Titov. Na dalších postupových místech se, ale umístily překvapivě hráči z Kursku: 4. Maxim Starkov, 6. Sergey Pateskhin a 7. Denis Matveev a Ukrajiny 5. Mykhaylo Shalomayev a 8. Anton Umansky. Ve skupině B to dopadlo podobně Alexey Zaharov zvítězil z náskokem pěti bodů na Sergeye Ivanova z Kursku, 3. Mykhaylo Spivakovskyy z Ukrajiny, 4. Yanis Galuzo, 5. Andrey Chapalygin z Kursku, 6. Dmitriy Petrov, 7. Nikita Zholobov a osmý 8. Alexandr Zaytsev.

Pokud shrneme výsledky skupin, všimneme si toho, že mezi nejlepších šestnáct hráčů postoupilo pět zástupců Kurského stolního hokeje, což je velký úspěch vzhledem k tomu, že se to podle světového žebříčku mělo podařit jen Sergeyi Ivanovovi ten navíc díky 2. místu ve skupině až do semifinále nenarazí na žádného ze tří favoritů turnaje a měl tak velkou šanci na životní úspěch. Každý ze tří favoritů měl svojí čtvrtinu pavouka. Nejtěžší situaci měl Yanis Galuzo, kterého ve čtvrtfinále čekal Arseniy Stolyarov.

V osmifinále zvítězili lepší hráči ze skupin pouze Andrey Chapalygin porazil 4:1 na zápasy Maxima Starkova. Maxim Borisov si vedl suverénně i ve čtvrtfinále a 4:0 na zápasy vyřadil Mykhayla Spivakovskyyho. I Yanis Galuzo dokázal porazit svého soupeře 4:0 na zápasy a tak na Arseniye Stolyarova zbylo 5. místo., Alexey Zaharov překvapivě ztratil proti Andreyi Chapalyginovi dva zápasy, ale sérii zvládl a vyhrál 4:2 na zápasy. Sergey Ivanov hrál o semifinále s Alexeyem Titovem a toho porazil 4:0 na zápasy a postoupil mezi nejlepší čyři. Yanis Galuzo měl v semifinále s Ivanovem problémy. Prohrával 0:1 a poté 1:2, ale sérii vyhrál 4:2 na zápasy. V druhém semifinále se utkal Zaharov s Borisovem. Borisova už letos Zaharov letos několikrát porazil, ale tentokrát se Borisov nedal a zvítězil 4:1 na zápasy. Zaharov alespoň porazil 3:1 na zápasy Ivanova a vybojoval tak na turnaji třetí místo. Ve finále se Borisov ujal vedení 3:1 na zápasy, ale v pátém zápase vítězství 3:2 Galuzo snížil stav sérii. Šestý zápas byl nakonec poslední, protože vyhrál Borisov 5:3 a tím celou sérii 4:2 na zápasy. Maxim Borisov tak vyhrál i třetí ročník Kursk Cupu, který je započítáván do World Tour.