Swedish Masters 2019

17.02.2019 21:24

Toto je krátké shrnutí už 36 ročníku Swedish Masters. Turnaje se zúčastnilo přesně 120 hráčů z 13 států, mezi nimi nechybělo ani početné zastoupení Čechů a tři hráči ze světové desítky a to Yanis Galuzo (3.), Kevin Eriksson (9.) a Patrik Petr (10.).

V první fázi turnaji byli hráči rozděleni do šesti základních skupin a z každé postupovalo 8 do finálových skupin. To zvládli všichni favorité turnaje. Několik hráčů samozřejmě také zaváhalo. Například Rus Alexander Zaytsev (42. nasazený) skončil a v třetí výkonnostní skupině. Postoupit zvládli i všichni Češi kromě Michala Maška od, kterého se ani výsledek nečekal. Nakonec obsadil 109. pozici.

Finálové skupiny přinesli mnoho špičkových zápasů a staly se konečnou pro většinu českých hráčů, vítěz minulého ČP Jiří Chylík skončil 30., Kryštof Lebl 23., Jan Sládek 22., Filip Hamáček 21. a Jan Dryák 19. Fenomenální výkon předvedl v jedné z finálových skupin Kevin Eriksson, který ani jednou neprohrál a i v druhé skupině zvítězil Favorizovaný Yanis Galuzo.

V Prvním kole Play-Off skončili oba čeští zástupci Martin Maďera prohrál očekávaně 0:4 na zápasy s Roni Nuttunenem, který se letos vrátil na mezinárodní turnaje. I tak je to pro Maďeru nejlepší stigahokejový turnaj v životě a krásné 14. místo. První kolo se stalo konečnou i pro Patrika Petra. Série prý byla poznamenána nečestnou hrou jeho soupeře Joakima Lundina, ale u série jsem samozřejmě nebyl, takže se tu o tom nechci rozepisovat. Některé informace se však dají na internetu dohledat. Pro Petra tak první turnaj ve světové desítce skončil až 10. místem. Jak v osmifinále, tak ve čtvrtfinále vítězili favorité a tak se do semifinále dostali čtyři z pěti největších jmen turnaje. Tedy všichni mimo našeho Petra.

V semifinále se utvořila finská a ruská dvojice. U Finů zvítězil Kevin Eriksson 4:3 na zápasy a u Rusů Yanis Galuzo ten vyhrál 4:1. Sérii o bronz zvládl lépe Ronni Nuttunen a tak skončil 3. Vítěz Riga Cupu Arseniy Stolyarov tedy skončil 4. Ve finále měl možná trochu překvapivě navrch Kevin Eriksson, který zvítězil 6:1, 2:1, 1:2, 2:4, 4:3 a 3:0 a vyhrál tak svůj první turnaj Super Series v životě. Do této doby měl pouze dva bronzy. A to je ze základních informací všechno, ještě připomenu, že Petr by měl i přes brzký konec udržet 10. pozici ve světovém žebříčku, protože čtvrté místo by Stolyarovy mělo stačit pouze na 11. pozici. Příští velký turnaj se bude konat až 6. dubna v Tallinu, protože tradiční turnaje v Detroitu a Moskvě předali své postavené jiným turnajům. Z Tallinn Cupu nabídnu už doufám reportáž obvyklého rozsahu, zatím neshledanou

Tomáš Kahoun ml.